Szedünk egy csokor levendulát, majd virágjával lefelé fordítva szellős helyen kiszárítjuk. Fogunk egy légáteresztő tasakot, vagy akár egy nem használatos nylon harisnyát akkora kockát vágunk belőle, amekkorába belefér a szárított virág. Majd leszedjük a száraz virágokat, beletesszük, végül egy kis szalaggal szépen átkötjük. Szekrénybe ruha illatosítónak használva, valamint molyirtónak egyaránt alkalmazhatjuk.

Burányi Anikó

Nagymamámtól tanultam és én is így teszek. Száraz virágokat több használaton kívüli zokniba teszem és azokat ágyneműtartóba, szekrény alsó polcára, illetve gardróbba teszem.
Jó illatú lesz minden és a molyok is elkerülik a ruhás szekrényt.

Marika

Nagyon szeretem a levendula illatát. Kiskertünk kedvenc szín, és illatfoltja. Az összes ablakba minden vázába teszek egy csokrétára valót, kellemes illat van az egész lakásban. Így a levendulabokrok is megújulnak. A teraszon virágcserépben tartjuk a levendulát, késő este megvéd a nem kívánt szúnyogcsípéstől. Öblítéshez már régóta fél-fél rész ecet víz keveréket használunk pár csepp levendulaolajjal. Kellemes lesz a ruha tapintása és finom illatos.

Kapocsi Istvánné

Önmagába is szép és kellemesen illatos, lakásillatosításra is, egyben illata rovarriasztó, akár szúnyogokra. Fájdalom és lázcsillapító. Sebekre, ekcémára is kiváló. Nyugtató, görcsoldó és segít az elalvásban. De én ön magáért is szeretem, mint virág.

Kissné Széles Hajnalka

A levendulát virágzáskor szárával együtt szedem le, apróra darabolom össze és néhány napig hűvös, száraz helyen szárítom. Különböző formájú és színű vászonzacskókat készítek varrógéppel és beletöltöm a megszáradt virágokat és darabolt virágszárakat. A párna formájúakat halványlila szalagokkal kötöm össze, míg a szív alakúakra kézzel rávarrom a szalagot és masnit kötök rá úgy, hogy még akasztónak is marad szalagrész.

Kis csomagocskákat is készítek és azokra pedig díszítőként virággal ellátott csipeszt rakok.

Saját festéssel díszített papírdobozokba lehet még belerakni az elkészült kis zsákocskákat és úgy ajándékozni.

Laczi Ildikó

Levendulás sárgabarack lekvár

3 kg érett sárgabarack

1,5 kg cukor

1 db nagy citrom kifacsart leve

6 szál levendula morzsolt virága

 

Elkészítés:

A barackokat leforrázom és lehúzom a héját

2.Lassú tűzön, időnként kevergetve főzöm 40 percig.

Beleteszem a cukrot a citrom levét és a morzsolt levendula virágot és forrástól számítva 15-20 percig összefőzöm.

4.Tiszta forró üvegekbe forrón beleteszem, légmentesen lezárom, tetejére állítom az üvegeket (csavaros tetővel) és száraz dunsztba kihűtöm.

Ludanyi Emőke

Két pauszpapír közé tetszés szerinti elrendezésben, szárított levendula virágot (szárral együtt) felragasztok és lámpa búrát szabok belőle. A szépségén kívül, miután az izzótól a papír átmelegszik, az illatát is élvezhetem. És mint köztudott, a levendula illata nyugtató hatású. Tehát három legyet ütök egy "lámpával":)

Nahóczki Judit

Frissítő limonádé levendulával:

A szárított levendula virágokat (10-15db) forrása lévő vízbe dobom fél percre, majd a hőforrást elzárva, a forralóedényt lefedve, még 10 percig áztatom, majd leszűröm. Limonádét készítek. Ki-ki ízlése szerint készítheti. Én friss citrommal, az egész citromot belevágva készítem el. Ha kihűlt a levendulás főzetem, a limonádéhoz keverem. Friss citromfű ágakkal ízesítve néhány órára hűtőben lehűtöm, hogy az ízek összeérjenek. Kiváló frissítő, no és nem csak finom, hanem egészséges is.

Paulenkáné Lakatos Ilona

Kreatív ötletek, a természettől!

Levendulából sok-sok dolgot lehet kreálni! Nekem van egy pár tippem: a minap vettünk egy vessző koszorút, és egy lila szalaggal körbefuttattam, és levendulavirág-fejekkel díszítettem, két-két oldalát..(egy kókuszdiót is lehet rá tenni úgy még ütősebb a kinézete)és ajtódísznek is tökéletes!

 

A másik: vendégek voltak nálunk és anya egy különleges étellel kedveskedett, miközben levendulával díszítette ki! A levendula rövid idő alatt kellemes aromát adott neki, és rájöttem, hogy ételben sem utolsó a levendula, és rengeteg édes ételbe, ill. fűszerként is kiváló! Üdvözlettel

Olivér!

Bódító, illatos teakeverék

Borsmenta, csipkehús, hibiszkuszvirág és levendula azonos arányú keverékét felforralt, majd kissé visszahűtött vízbe áztatom 10 percig. Kitöltve kis mézzel és citrommal kínálom. Hidegen is kiváló, de vezetés előtt nem ajánlom. Csak gyógynövény boltban vásárolt levendulát használjunk! Ne csodálkozzunk, ha bőrünk kellemes illatot kezd árasztani, s izzadásunk is csökken a nagy melegben.

Nyugtató hatású

A levendula illata és íze is nyugtató hatással van a szervezetre. Nagymamámnak mindig volt néhány különleges levendulás szörpje. Mindössze annyi volt a titka, hogy a szörpös üvegbe tett egy 4-6 cm-es szárított levendula virágot. Én ezt már leegyszerűsítettem: forró teában hagyom ázni 10-15 percig a levendula virágját. Az íz és az illat is elegendő az ellazuláshoz.

Levendulás nyugtató aroma párna

Mint sokan tudják a levendulának rengeteg jótékony hatása van, ezek között szerepel a nyugtató hatás is, így nyugodt szívvel készíthetünk párnát is, a megszokott módot töltőanyaggal megtöltjük a párnánkat, de csempészünk bele szárított levendula virágot is hogy az alvás nyugodt és pihentető legyen. Így elfelejthetjük az alvás zavarokat és végre frissen ébredhetünk. :)

Sipos Edina

Levendulás cukor

A levendulát, ha cukorral összekeverjük, akkor kitűnő ízesítőt kapunk. Használhatjuk süteményekbe, nyári italokba, koktélokba.

Soós Miklós

Levendula-rózsa páros a mosdóban

Saját ötlet alapján kicsi díszes agyagedénykében függőlegesen elhelyezem a szárral leszedett levendula virágzatot és teszek mellé - közzé - szárított rózsaszirmokat és a mosdóban, WC-ben, vagy a lakás bármely pontján kihelyezem egy polcra, mint természetes illatosítót. Nem kell mindenféle kemikáliát használni, kellemes dekoráció. Praktikus, mert egyszerűen cserélhetem bármikor!

Szabóné Árva Márti

Levendulás porcukor

1 kávéskanál levendula virágot összekeverünk 6 evőkanál kristálycukorral. Majd kávédarálóval porrá őröljük. Egy szitán átszitáljuk, és egy jól záródó edénykébe tesszük. Kitűnő sütemények ízesítésére.

Termózes Ildikó

Levendula tea

Valamelyik nap feleségem levendulát rakott a teatojásba! Nagyon keveset, de nem elrontotta az erdei gyümölcsös tea ízét, hanem javította! Próbálják ki, főleg nyírfacukorral!

Vass Zsolt

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!