Ha megfelelően gondoskodunk a tápanyag utánpótlásról, talajról, fényről és vízről, egész nyáron át virágzó gyönyörű muskátlink lesz. Ha a fagyosszentek elmúlnak, már május elején kivihetjük a szabadba a muskátlikat. A fiatal növényeket szedjük ki a cserépből, és ültessük át nagyobb cserépbe, virágtartóba, vagy a kertbe a végleges helyére.

Akár önmagában akár csoportosan ültetve gyönyörű színfolt lehet a kertben, a futó vagy az álló muskátli.

Mivel ez a növény eredetileg Afrikából származik, kedveli a meleg napos klímát, így lehetőleg minél világosabb vagy enyhén félárnyékos részre ültessük. A déli, Dél nyugati vagy Dél keleti fekvésű teraszok és erkélyek is ideálisak a muskátli tartásra, ám az erős nyári melegben és napsütésben a balkonláda átforrósodik, így a növény gyökere kiég. Ebben az esetben érdemes a balkonláda elé egy falemezt elhelyezni, amely meggátolja, hogy a műanyag láda átmelegedjen.

Az átültetéshez válasszunk tápanyag dús laza szerkezetű humuszos virágföldet, vagyis olyan talajt, amely szinte átpereg az ujjaink között. A kötött agyagos összetapadt virágföld nem jó a növény számára.


A kertészetekben és nagyobb áruházakban kapható akciós vagy túl olcsó virágföldek gyakran csak tőzeget tartalmaznak, így ezekben sem fog a muskátli fejlődni, helyette vegyük meg a kissé drágább florasca, vagy bioland, florimo virágföldeket. A beteg sárga levelű muskátlikat még akciós áron se vásároljuk meg, mert ültetés után akár az egész kertet megfertőzheti egy betegséggel.


Ültetés után egy hónappal már adhatunk hetente az öntözővíz mellé kis adagokban speciális muskátli tápoldatot, így pótolva a növény számára az ideális tápanyag tartalmat, amely elengedhetetlen a virágzáshoz.

Akár futó akár álló muskátli ültetünk kertünkbe, figyeljünk oda a megfelelő virágföld kiválasztásánál, adagoljuk a tápoldatot rendszeresen, és gondoskodjunk róla, hogy legyen elég fény a növény számára.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!