A fiatal és kisméretű növények kevesebb vizet igényelnek, mint a nagyobb példányok, hiszen minél nagyobbak a levelek annál több nedvességet párologtatnak el.

Tavasszal még kevesebb vízzel is beérik a muskátlik, míg nyáron a nagy melegben már akár naponta többször is szükség lehet öntözésre. Ám ha az időjárás megváltozik, és kissé lehűl a hőmérséklet, vagy csapadékos idő érkezik, érdemes a locsolást is csökkenteni, hiszen a muskátli hamar kirohad a sok víztől. Mindig figyeljünk oda, hogy a cserép vagy a láda alján legyen vízelvezető lyuk, mert a pangó víztől a gyökerek főleg tavasszal hamar rothadásnak indulnak.


Az álló muskátlikat, ha cserépben tartjuk, többet kell öntözni, így a nagyobb edénybe vagy ládába ültetett muskátlikat elég két-háromnaponta meglocsolni. A futó muskátli több nedvességet igényelnek, főleg ha cserépben neveljük őket, akár naponta is locsolhatjuk a nyári melegben.

Minél nagyobb a földtömeg a növény körül annál több vizet tud tárolni, és annál kevesebb vízre van szükség.


Az öntözésre a legjobb időszak nyáron a kora reggeli vagy kora esti órák, így elkerüljük, hogy a vízcseppek kiégessék a növény leveleit. Soha ne öntözzük a nagy melegben, délben a növényt, mert a felmelegedett gyökereket, ha hideg víz éri ugyanúgy megfáznak, mint mi ha hideg üdítőt vagy fagyit eszünk hirtelen.

Az öntözésre a legjobb, ha kannát használunk, ez lehet kisebb vagy nagyobb méretű is. Az öntözés során lehetőleg ne jusson víz a levelekre, és a virágszirmokra sem.


A csapvíz hazánkban gyakran igen kemény, így ez nem mindig jó a muskátli öntözésére. Épp ezért érdemes az esővizet, amikor csak lehet összegyűjteni, ehhez elég egy nagyobb vödröt vagy dézsát beállítani az eresz alá. Az öntözés mellett a második legfontosabb ápolási munka a tápanyagok pótlása. Ahogy fejlődik, a muskátli egyre több tápanyagot vesz fel a talajból, így mire virágzásra kerül a sor, már gyakran nincs mit felvennie.

Épp ezért érdemes hetente egyszer az öntözővízhez speciális muskátli tápoldatot keverni, de a nagy kálium és foszfor tartalmú tápoldatok is ideálisak. Legtöbbször 1 liter vízhez egy kupak tápoldat a helyes keverési arány, de érdemes elolvasni a termék leírásban az adagolási útmutatót. A frissen átültetet, muskátlikat még két-három hétig ne tápoldatozzuk, ám utána egészen őszig érdemes hetente adagolni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!