Amikor tavasszal megvásároljuk a muskátlikat, kiültetjük az erkélyre egy 10 cm széles balkon ládába, úgy gondoljuk mindent megtettünk azért, hogy muskátlink egész nyáron át ontsa a szebbnél szebb virágokat. De a nyár közepén azt vesszük észre, hogy a mi kedves kis virágunk nem hajlandó virágozni, levelei sárgulnak, esetleg száradnak. Ez annak a jele, hogy a növény kifogyott a tápanyagból.

Minden egyes virágzáskor a muskátli legyen az futó vagy álló, rengeteg, tápanyagot vesz fel a virágföldből.


Kicsit olyan, mint amikor egy élsportolónak szüksége van a sok vitaminra, a megfelelő táplálkozásra ahhoz, hogy megfelelően tudjon teljesíteni. Egy vitaminhiányos egyhangúan étkező sportoló se indulhatna versenyeken. Ha nem pótoljuk a növénynek a tápanyagot a kis cserépből, ládából, vagy a virágtartóból hamar kifogy a tápanyag és a növény nem tud rendesen virágot hajtani, és virágot hozni.

Ezért amikor beültetjük a muskátlit a cserépbe, az első hónapban ne adjunk neki semmilyen tápoldatot, de május elején érdemes hetente egyszer öntözővízbe adagolva speciális muskátli és balkon tápoldatot adni növényeinknek. A tápoldat hatására nem csak a virágzás lesz erőteljesebb és dúsabb, hanem a nagy nyári melegben is ellenállóbb lesz a növény, nem ég ki, és a betegségekre sem lesz olyan fogékony. Egy tápanyaggal ellátott erős és egészséges muskátli, sokkal könnyebben leküzdi a betegséget, a nyári hőséget, mint egy gyenge tápanyag hiánnyal küzdő növény.


Ha olyan muskátlit látunk újságban, vagy osztrák szomszédoknál, amely ontja magából a szebbnél szebb virágokat, mindig gondoljunk arra, hogy ott természetesnek veszik, sőt szinte kötelező a tápoldat vásárlás a muskátli mellé. Egy liter muskátli tápoldat kb. 7-800 Ft, de szinte két hónapig elég, ezért nem kell nagy költekezésbe verni magunkat, ha azt vesszük mennyi muskátlit dobunk ki, és pótlunk évente.

Ha tetszett a cikk küldje el ismerőseinek is!