Ma már március végén is kínálják az akciós palántákat és muskátlikat. Amikor megvásároljuk a muskátlit, és haza vittük érdemes átültetni egy megfelelő virágtartóba. Nagyon fontos hogy semmiképp ne ültessük a növényt kertből kiásott virágföldbe, mert így fertőzésnek és betegségnek tesszük ki a növényt. Igen nagy választékban kaphatunk speciálisan bekevert muskátli és balkon virágföldet, amely a növény igényeihez van igazítva.

Lehetőleg ne hagyjuk a muskátlit az eredeti virágcserépben, mert egy hónap múlva azt fogjuk látni, hogy a növény levelei, sárgulnak és hullnak. Ha megvan a növény, megvan a virágföld, már csak virágtartóról kell gondoskodni, Először is gondoljuk végig hová szeretnénk elhelyezni a növényt. Erkélyre, kertbe, teraszra?

Ha erkélyre szeretnénk tenni korlátra a muskátlit, akkor speciális vassal együtt kapható erkélyládát vásároljunk. Mérjük le a korlát vastagságát, mielőtt megvesszük a vasat, mert nem minden vas felel meg az erkélyhez.


A balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert ha megáll, a víz a láda aljába a muskátli gyökere kirohad. Ne ültessünk túl sok növényt össze, egy 60 cm ládába maximum két-három tő muskátlit tegyünk, az egy méteres ládába akár öt tövet is összeültethetünk. Lehetőleg ne bolygassuk meg a cserépből kiemelt növény gyökerét, a földlabdával együtt ültessük át.

Ha erkélyre, vagy teraszra szeretnénk a muskátlit kitenni, válasszunk nagyobb virágtartót, ez lehet műanyag vagy agyag, kerek vagy szögletes, és ebbe ültessük el a növényt. Ültethetjük őket szín szerint, vagy vegyes színekben, de akár kisebb egynyári növényekkel is körbe ültethetjük a muskátlinkat.

Külön ki kell térni a futómuskátli ültetésére. Sokan átélték már azt a jelenséget, hogy megvették a szép egészséges futómuskátlit, elültették egy erkélyládába és pár hét múlva a muskátli elszáradt. Semmi betegség, semmi időjárási vészhelyzet és mégis a futó muskátli elhunyt. Nos, ilyenkor az ültetésnél követtük el a hibát.

A futó muskátlit úgy kell elültetni, hogy a cserépből kiemelt földlabdát 90fokkal megdöntjük.

A balkon ládát félig megtöltjük jó minőségű földdel, és a 90 fokkal megdöntött muskátlit így ültetjük el, majd a tetejére tesszük még virágföldet. Ha a növényt függőlegesen ültetjük el, a lefelé csüngő szárakat a láda éles széle egyszerűen elvágja. Gondoljon csak bele kedves olvasó, milyen súlya van egy futó muskátli hajtásainak, amikor már kellő hosszúságura megnőttek. A súlyánál fogva lefelé hajlanak, de a balkon láda éles széle megfogja őket, és a szára szép lassan eltörik. Szinte visszafelé hajlik a szára a növénynek U alakban. Ha viszont 90 fokos szögben ültetjük őket, a szára kissé eláll a láda szélétől, és így igazi leomló muskátlit kapunk.

A futómuskátlit is érdemes más csüngő növénnyel társítani, ilyen a futó petúnia, amely egész nyáron át virágzik. Ne felejtsük el, nyáron folyamatosan tápoldatozni a muskátlikat, hogy szép és egészséges dús virágzást adjanak vissza. A futó muskátlihoz érdemes speciális csüngő növényeknek bekevert tápoldatot vásárolni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!