Aki elég ügyes és tapasztalt, át tudta teleltetni a muskátlit. De itt a tavasz és ideje felébreszteni a téli álomból a kis muskátli lurkókat.

Régen vidéken és kertes házakban, minden évben a tavalyi muskátlit ültették ki tavasszal, és még új növényeket is szaporítottak. Sajnos ma helyhiány vagy időhiány miatt egyre kevesebb helyen vállalkoznak erre. De akinek sikerült átteleltetni a növényeket, annak eljött az idő, hogy felébressze kedvenceit.

Szedjük elő a teleltető helyéről a muskátlikat, pincéből, padlásról, verandáról. Vizsgáljuk meg a növényeket, a sérült, sárga vagy elszáradt leveleket távolítsuk el. A gyökeret is érdemes átvizsgálni, ha találunk sérült részt, azt is vágjuk vissza, ha túl hosszú a gyökér érdemes kicsit megkurtítani.

Válasszuk ki a megfelelő cserepet vagy virágtartót, töltsük meg jó minőségű laza jó víz áteresztőképességű virágfölddel és ültessük el kissé még aluszékony muskátlikat.

Fontos hogy ne ültessük túl nagy cserépbe és túl kicsibe se, mert ha hirtelen nagy cserépbe vagy virágtartóba tesszük a növényt, akkor csak a gyökere fejlődik, maga a növény nem, ha pedig kicsibe, akkor nem fog szépen hajtani, és satnya felnyurgult hajtásokat kapunk. Ültetés után öntözzük be a földjét, de tápoldatot egy hónapig még ne adjunk neki, mert az kiégeti.


Az első hajtások még nem az igaziak, ezért ezeket vágjuk mindig vissza a felére, hogy legyen ideje a növények megerősödni. Ezt ismételjük meg az első időszakban legalább kétszer. A visszavágott hajtásokat ültessük el egy másik cserépbe, tegyük rá egy nejlont, így pár hét múlva egy újabb kis muskátli palántánk gazdagítja kertünk gyűjteményét. Az anyatő erősödik, és kaptunk egy újabb növényt, nem is olyan rossz.

Ha az időjárás még hideg odakint, érdemes a muskátlikat védett helyre vinni, mert egy fagyos éjszaka alatt az egész munkánk kárba vész, és kifagynak a muskátlik. Április közepén, végén, amikor kint már kellően melegek az éjszakák, tegyük a ki a szabadba a muskátlikat, és élvezzük egész nyáron át a színpompás virágözönt. Ne felejtsük el tápoldatozni májustól a növényeket.

A cikk folytatása:Muskátli teleltetése: 10 kérdés 10 válasz

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!