A hajtásdugványozás nem egy nagy ördöngösség, egyszerűen házilag is könnyen véghezvihetjük. A muskátli dugványozásának az ideje az ősz, de aki tavasszal szeretné, szép muskátliját szaporítani bátran megteheti.

Muskátli dugványozása:

Sok házban a verandán teleltetik át a muskátlikat, amelyek az első napsütés hatására elkezdenek hajtani és sokszor virágozni. De ezek a hajtások a tápanyag hiány miatt felnyurgult satnya hajtások lesznek. Ilyenkor vágjuk le a növény száráról egy 10-15 cm darabot, szedjük le róla az alsó leveleket, a virágot, és a bimbót is, és máris kész a hajtásdugványozás alapanyaga. Ez az anyatőnek is nagyon jót tesz, mert így még erősebben és dúsabban fog hajtani.


A kis dugványokat ültetés előtt érdemes egy két napig fonnyasztani, vagyis levegőn hagyni, majd utána virágföld és homok keverékébe ültessük el, a tetejére pedig tegyünk rá egy nejlont, hogy ne száradjanak ki a dugványok. Az így elültetett kis növénykéket tegyük félárnyékos védett helyre, és ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki. Hat-hét alatt begyökeresednek a dugványok, ekkor tegyük át őket egy nagyobb cserépbe.

Így tudunk egy növényből akár öt cserép muskátlit is szaporítani. Ne feledjük el a kiültetett palántákat tápoldatozni. A futómuskátlit is így lehet könnyen és egyszerűen szaporítani, de ott nem kell fonnyasztani a hajtásokat, hanem rögtön homok és virágföld keverékbe kell ültetni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!