Tudta ön kedves olvasó, hogy a muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik? Eredeti hazájában kedvenc kerti növényünk, hozzászokott a meleghez és a szárassághoz, ám itthon sok mindentől függ, mennyi vizet igényel egy cserép muskátli.

A fiatal kisméretű növények mindig több vizet igényelnek, mint a kifejlett idősebb példányok. Ezért például ha tavasszal muskátli palántát vásárolunk, és már melegszik az idő, fontos hogy ne hagyjuk a földjét kiszáradni. Minél kevesebb levele van egy növénynek, annál kevesebb vizet fog párologtatni, míg a kifejlett több leveles példányok nyáron már több vizet képesek párologtatni, így ezt is figyelembe kell venni nagy melegben a locsolás során.

A frissen átültetett, muskátlik gyökerének időre van szükségük, mire fejlődésnek indulnak, így ha ebben az időszakban túllocsoljuk a növényt, vagy a cserépből nem tud a víz eltávozni, a gyökerek rothadásnak indulnak. Ezért a friss földbe átültetett növényeknél, mindig hagyjuk a földet kissé kiszáradni a két locsolás között, főleg tavasszal, amikor még nincs túl meleg. Miután a gyökerek már jól átszőtték a cserepet, már több vizet adhatunk a muskátlinak.

A muskátli a napos meleg részeket kedveli kertünkben, igazán csak itt fog szépen fejlődni és virágozni, ám a futó vagy fél futó muskátli jobban kedveli az árnyékos részeket. Nyáron a nagy melegben, 35-38 fokos hőségben, akár naponta kétszer is meglocsolhatjuk a növényeket, kora reggel és késő délután, ám a csapadékos hűvös időben ismét csökkentsük le a locsolások mennyiségét. Ha nem szeretnénk, vagy valamilyen oknál fogva nem tudjuk a muskátlikat naponta locsolni, ültessük be őket minél nagyobb földtömegbe, mert így lassabban szárad ki a talaj a növények körül.

Az öntözést legjobb kora reggel, vagy alkonyatkor elvégezni, és lehetőleg a növények levelét ne érje víz, mert a vízcseppen keresztül a napsugár hatása még erősebb lesz és kiégnek a levelek. A napközben a felmelegedett talajra soha ne öntsük hideg vizet, mert a felmelegedett gyökerek könnyen kiégnek. Szintén rossz hatással van a növényre, ha a szirmok közé kerül az öntözővíz, mert azok így barnulni kezdenek.

Magyarországon a legtöbb vezetékes víz túl kemény, ezért érdemes a locsoláshoz felhasznált vizet, egy vödörbe kiönteni és pár napig kint hagyni, majd ezután locsoljuk meg vele a növényeket.  Ezen kívül, ha spórolni szeretnénk, érdemes az eresz alá egy nagyobb vödröt, vagy dézsát állítani, és a lecsurgó esővizet összegyűjteni, hiszen a muskátli locsolására ez is kiváló és ingyen van.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!