Felhasználása azonban eltér a többi cserepes dísznövényétől, hiszen ezt a növényt kertbe, vagy erkélyre ültetjük a szabadba. A muskátli ára miatt egyre több kertész szeretné a tavalyi muskátlit tovább szaporítani, hogy ne kelljen évről évre több ezer forintért megvásárolni az egész állományt újra.

 

A szaporításhoz először is egészséges és jól fejlett anyanövényekre lesz szükségünk. A beteg sérült, vagy kevésbé erős növényeket nem érdemes szaporítani, mert a dugványokból kevésbé erős növények fejlődnek majd tovább.

A muskátli szaporítására a legegyszerűbb, ha dugványokat szedünk le az anyanövényekről. Azok a hobbikertészek, akik tudják, hogyan kell felnevelni egy ilyen muskátli dugványt már kora márciusban, beszerzik a kis növényeket. A muskátli főszezonja április közepétől indul és egészen július közepéig kitart. Ma már minden nagy kertészetben április elején megjelennek a 10 db.-os muskátli dugványok, amelyeket a vevők a kedvező ár miatt hamar elkapkodnak. Ám azt gyakran nem tudják, hogy ezek a muskátlik is gyökeres dugványok, tehát a gondozásuk is teljes más, mint egy kifejlett muskátlinak.


A kis gyökeres dugványokat át kell ültetni elsőként egy nagyobb cserépbe,(kb. 8-10.-es cserépbe) majd tegyük egy zárt, de világos helyre, amíg a tavaszi fagyok veszélye el nem múlik. Ekkor elkezdhetjük szép lassan hozzászoktatni a fiatal növényeket a kinti időjáráshoz.

A dugványozáshoz a két-három leves hajtásokat érdemes leszedni, majd kisebb cserepekbe föld és tőzeg illetve perlit keverékbe kell elültetni ezeket a dugványokat. A kis növény 20 fokon és megfelelő fény mellett hamar begyökeresedik. A dugvány a következő két-három napig ne kapjon felülről vizet, de fontos a 75-80%-os páratartalom. A gyökeresedési idő eltarthat két vagy három hétig is, majd, ezután ha a gyökér már elérte a kellő fejlettséget átültethetjük nagyobb cserepekbe a növényeket.


Az angol muskátli szaporítása hasonló az álló muskátlihoz, itt is az egészséges erős anyanövényekről kell levágni egy éles késsel a három-négy leveles hajtásokat, és minden újabb vágás előtt érdemes a kést egy fertőtlenítő oldatba áztatni két-három percig, hogy az esetleges fertőzéséket ne vigyük át egyik növényről a másikra. A vágási felület egyenes legyen közel az első levélhez. Ezután az alsó leveleket szedjük le, ezek nem kerülhetnek be a földbe, és ha virág van a dugványon azt is törjük le.


A futómuskátli dugványait kézzel törjük le, ám itt érdemes gumikesztyűt használni és ezt mártani a fertőtlenítő oldatba. A növény színét fajtáját és a dugványozás idejét egy kis jeltáblára írjuk fel, majd tűzzük a dugvány mellé. a gyorsabb gyökeresedés érdekében használhatunk gyökereztető port is, ezt kertészetekben és mezőgazdasági boltban pár száz forintért megvásárolhatjuk.


A megtöltött dugvány cserepeket tegyük egymás mellé, és gondoskodjuk az megfelelő pártartalomról és a melegről, fényről, valamit a víz elvezetéséről is. A cserepeket helyezzük el egy nagyobb ládába, majd a ládákat tegyük át egy 18-20 fokos helyre. A gyökeres dugványokat két-három hét múlva már át lehet nagyobb cserépbe ültetni, majd az évszaknak megfelelően tovább nevelni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!