A muskátli hazánkban még mindig az egyik legnépszerűbb dísznövény, nyáron a kertészetek polcai roskadoznak, a színes futó és álló muskátlik alatt.

A kertészetekben és barkácsáruházakban található muskátlikat a vásárlás és hazaszállítás után szinte pár napon belül érdemes átültetni, hiszen a növény hónapok óta abban a kis mennyiségű virágföldben élt, amelyben megvásároljuk. Ezek a cserepek legtöbbször 10-es, illetve 12.-es méretűek, így a növénynek alig marad tápanyaga.


Tehát a vásárlás mellé érdemes muskátli virágföldet, és egy nagyobb cserepet is vásárolni, hogy otthon át tudjuk ültetni a muskátlikat.

Az átültetéshez üssük ki a tövet a cserépből, majd ujjunkkal lazítsuk meg a gyökereket. Ezután ültessük át a növényt a nagyobb cserépbe, úgy hogy a föld szintje ne kerüljön magasabbra, mint az előző. Ne tömködjük a földet túl erősen a növény körül, mert akkor a gyökér nem kap elég levegőt.


Fontos hogy az átültetés után két-három hónapig nem adjunk a növénynek tápoldatot, mivel a friss földben bőven van még tápanyag, és ha erre ráöntjük a tápoldatos vizet, biztos, hogy kiégetjük a muskátlit.


Ha sikerült átteleltetni a tavalyi muskátlit, tavasszal ültessük át a töveket friss földbe. Itt ha kiszedtük a növényt a régi cserépből, és a régi elhalt vagy elszíneződött gyökereket vágjuk vissza. Ezt követően hagyjuk a tövet néhány óráig szabadon, hogy a vágási felületek beszáradjanak. Az átültetés után csak mérsékelten locsoljuk a növényt, nehogy a gyökerek, amelyek még nem indultak fejlődésnek berohadjanak.

Az átültetés után két vagy három hónapra már nyugodtan adhatunk egy kevés tápoldatot is az öntözővízhez, hiszen a muskátli csak akkor fog egész nyáron át virágozni, ha van elég tápanyag a földjében.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!