Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

De igazán a muskátlit csak április elejétől szabad kitenni a szabadba, hiszen egy hidegebb fagyos éjszaka is kipusztíthatja a muskátlikat az ablakokban. Április közepétől már a legtöbb ablakban ott virítanak a szebbnél szebb színpompás muskátlik, balkonládában, cserépben, vagy épp függő virágtartóban.

A muskátlit eredetileg Dél Afrikából hozták be kereskedők és utazók az akkor még geranium néven ismert növényt, az 1700 –as években. Majd Charles –Louis Hertier de Brutelle Francia botanikus a növényt a Pelargonium nemzettségbe sorolta, amely a mai napig megmaradt.

Bár az 1700.-as években a vad muskátlit hozták be Európába a kereskedők, mára a nemesítők munkájának köszönhetően számtalan új faj kelt életre.

A vad muskátli, amely Fokföldről származik még ma is megtalálható hazánkban, bár ennek levele kisebb és a virágok is meglehetősen kisméretűek. Egyre gyakrabban találkozunk a hibrid muskátlikkal, amelyek emberi beavatkozás következményei, és bizonyos fajok kereszteződésével jöttek létre. ilyen pl. a közkedvelt álló muskátli, az örvös levelű muskátli, illetve az öv muskátli.

A futó muskátli is a vad muskátli keresztezésével jött lére, míg a fél futó muskátli a futó illetve az álló muskátli keveréke. De ezen kívül van még a levél muskátli, és a nemes muskátli, amelyhez az angol muskátlik is tartoznak.

A legtöbb kertészeti katalógusban évről évre új fajták jelennek meg, ám ezek ugyanahhoz a fajtához tartoznak, csak új fantázia nevet adnak nekik a kertészek. Ha pedig a muskátli F1 jelzéssel találkozunk, jó, ha tudjuk, hogy az F1 hibrid muskátli takar, ebből az F a latin filia szó rövidítése, és ezek a növények magról is szaporíthatók.

Afrikában a muskátli szárát gyógyászati célokra is felhasználják, az egyik muskátli fajt pl. fejfájásra, míg más fajok leveleit, mint a dohányt használják.

A muskátli hazánkban is az erkélyek legkedveltebb növényei, amelyek kora tavasztól késő nyárig díszítik kertünket, erkélyünket, és gondozásuk is igen egyszerű.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!