Ez persze nem jelenti azt, hogy a háziasszonyoknak egészen addig kellene várniuk az őszi nagytakarítás megkezdésével. Ez ugyanis legfontosabb alapja az őszi hangulatteremtésnek. Fel kell készülnünk arra, hogy rövidesen a négy fal közé kényszerülünk, zárt ablakok mögé. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb friss levegőhöz jutunk majd. Elengedhetetlen tehát, hogy a nyáron lerakódott portól felszabadítsuk a teret, valamint összeszedjük az évszakot idéző tárgyakat, s pihenni küldjük azokat a szekrény mélyére. Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a nagy őszi generál!

Vannak, akik nem riadnak vissza egy húzósabb beruházástól sem és ugrásra készen várják, hogy pemzlit ragadhassanak. Azoknak, akik festés előtt állnak, érdekes hírekkel szolgálhatok a tengerentúlról. Ha szeretnék, hogy lakásuk a legújabb őszi trend szerinti pompát öltsön, csupán egy dolgot tartsanak szem előtt: ragyogás, ragyogás, ragyogás! Méghozzá a falon! Egyre inkább teret hódítanak a fényes felületek a falfestés világában. Különösen impozáns hatást érhetünk el, ha a matt, illetve fényes festéket, felváltva hordjuk fel a falfelületre. Elég például, csupán a főfalat kiemelni, mondjuk sávos festési technikával és lenyűgöző lesz a végeredmény. Előnye a fényes felületeknek, hogy fényvisszaverő tulajdonságuk révén, világosabbá, optikailag tágabbá teszik a teret, amiért az ősz beköszönte után még nagyon hálásak leszünk, hiszen egyre kevesebb természetes fény jut lakásunkba.

Ami a színeket illeti, a szürkét, - a padló kivételével – lapátra tették a tervezők, az új őszi irányzat kissé meghökkentő elemekkel gazdagodott. Hogy a pompa teljes legyen, nem adják alább meleg terrakotta, vörös és arany színeknél. Mind, egytől egyig hűen tükrözi az őszi színpompa varázsát. Ha netán idegenkednénk egy ilyen színösszeállítástól, választhatunk helyette okkert, bézst, Szahara-sárgát, melyekhez könnyebben találunk majd kiegészítőket is.


A világos falszínnel és padlózattal ugyan éles kontrasztot alkotnak a sötétebb tárgyak, bútorok, kiegészítők, ám bátran alkalmazzuk ezt a gyakorlatban, a hatás önmagáért fog beszélni. Ha egy teljes tatarozás vagy új bútordarab megvásárlása nem is fért bele a családi költségvetésbe, helyettesíthetjük azokat sötétebb tónusú, fából készült dísztárgyakkal, szobrokkal, vagy egy új csillárral, állólámpával, az ősz jegyében.

Ugyanis az őszi áthangolódás lényeges kiegészítőire, kivétel nélkül a testesebb, mély tónusú, barátságos színek jellemzőek. A csokibarna, a narancs, a szilvakék, a lila, az olajzöld, az arany vagy a bordó, mind az ősz bágyadt derűjét sugározza. Ilyen árnyalatú textíliákat válasszunk például a függönyök cseréjéhez, de érdemes beszerezni hasonló színekben tündöklő, egy – két kisebb méretű szőnyeget is, mellyel melegebbé varázsolhatjuk otthonunkat. Az ősz beköszöntével már egyre inkább előtérbe kerülnek a puha, bársonyos, meleg anyagból készült ágytakarók, plédek vagy díszpárnák, melyek kivitelezésével mi magunk is megpróbálkozhatunk. Szemet gyönyörködtető eredményt érhetünk el a barna-lila, a barna-narancs, bordó- arany, olajzöld-arany árnyalatok kombinálásával.

Végezetül pedig ne feledkezzünk el az apróbb kiegészítőkről se, melyek segítenek majd leküzdeni az őszbe csavarodás okozta lehangoltságot. Helyezzünk el a lakás minél több pontján finom, illatos gyertyákat, mécseseket, aromalámpákat, melyekkel az aranyló őszi erdő illatát csalogathatjuk otthonunkba. Köztudott, hogy a növények számos gyógyító tulajdonsággal vannak felruházva. Nem kivétel ez alól az azálea vagy a korallvirág sem, melyek jó szolgálatot tesznek az ún. szezonális depresszió ellen, ezen kívül tompítják a fémes bútorok hidegérzetét, negatív kisugárzását.

Ezzel a néhány ötletmorzsával nem pusztán új arculatot adhatunk lakásunknak, de elkerülhetjük, hogy az ősz, elmúlást idéző hangulatával, rányomja bélyegét mindennapjainkra.

www.epitesiportal.hu