Azoknak, akik még építkezés előtt állnak, nem árt figyelembe venni ezt a lehetőséget is a tervezésnél. Később ugyanis már nehézségekbe fog ütközni ennek a résznek a kialakítása. Érdemes tehát előre megterveztetni egy későbbi lépcső helyét, vagy akár magát a lépcsőt.

Amennyiben a már meglévő házunkat szeretnénk bővíteni ezzel a módszerrel, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Tetőteret rendezni ugyanis nem kis kihívás.

Nagyon lényeges először is a megfelelő szigetelés. A tetőtérről lévén szó, fennállhat az a kellemetlen szituáció, hogy míg nyáron elviselhetetlen lesz a hőség, addig télen kiszökik a meleg. Ezért tökéletes megoldás lehet, ha a hőszigetelést a szarufák külső síkjára fektetik. Ezzel a módszerrel a párásodás ellen is védekezhetünk. Érdemes ezenkívül olyan tetőfedő anyagot választani, melynek nagyobb a tömege, mert annál nagyobb lesz a hőtároló képessége is.

Lényeges szempont továbbá a megfelelő fényviszonyok kialakítása. Ezt elsősorban a jól elhelyezett tetőablakokkal valósíthatjuk meg. Az ablakok alsó széle ideális esetben 90 – 100 cm-re található a földtől. Fontos, hogy a lakók ne érezzék úgy, mintha elveszítették volna kapcsolatukat a külvilággal, azaz még ülő helyzetben is zavartalan legyen a kilátás. Ezt követően igyekezzünk úgy elhelyezni a tetőtéri ablakokat, hogy azok a fontosabb munkaterületeket világítsák meg.

A nyílászárók szakszerű elhelyezésével elegendő fény jut majd a tetőtéri lakások mélyebb zugaiba is. De hogy térérzetünket növeljük, s szellősebbnek, tágabbnak hasson a lakás, a falakat jobb, ha világos színűre hagyjuk.

Ha már meglévő otthonunkat szeretnénk megtoldani egy-két helyiséggel, felmerül a költői kérdés: mi kerüljön a tetőtérbe? Nos, a tetőtérben többnyire a hálószobák kapnak helyet. De ideális helye lehet egy dolgozószobának vagy műteremnek is, ahova a család zaja nem hallatszik fel, és nyugodtan lehet alkotni. A tetőtéri ablakon át behatoló fény, különösen jól jöhet egy íróasztal, vagy netán festőállvány felett.

Remek elgondolás azonban, ha a gyerekek részére alakítunk ki itt egy kis birodalmat, ahol szinte egész önálló kis lakosztályuk lehet, emellett nyugodtan pihenhetnek, ha netán éjszakába nyúló vendégség zaja tölti meg az alsó szintet. A későbbiekben esetlegesen ebből a helyből alakíthatjuk ki a már felnőtté vált, megházasodott gyermek első, önálló lakását, míg az alsó szint továbbra is érintetlen maradhat.


A tetőtéri lakások nyújtotta adottságokban sokan rémeket látnak. Ám ha kicsit kreatívabb szemmel tekintünk a hátrányaira, máris előnyt kovácsolhatunk belőle. Örök mumus például a tetőtérben található gerenda vagy oszlop. Pedig némi fantáziával, kis kézügyességgel magunk is életre kelthetjük azokat. A vastagságától függően tehetünk rá lebegőpolcokat, melyen apró tárgyak kaphatnak helyet. Ha nem elég vastag, körbeépíthetjük gipszkartonnal, kis fülkéket hagyva néhány helyen, melyekbe szintén elhelyezhetünk különféle dolgokat. Ha olyan szerencsénk van, hogy a két gerenda közel áll egymáshoz, akár egy függőágyat is kifeszíthetünk közéjük. Esetleg összeköthetjük őket egy asztallappal, amit bárpultként hasznosíthatunk. Egyik oszlopon a poharaknak, a másikon pedig az üvegeknek alakíthatunk ki megfelelő tárolóhelyet. De egyszerűen körbefuttathatjuk virággal és máris mutatós dekoreleme lehet a helyiségnek.

A tetőtéri lakások berendezése sosem volt egyszerű mutatvány a ferde tetősík miatt. Ám egy ügyes kezű asztalos vagy kőműves megkönnyítheti a munkánkat. Mivel a hasznos tér itt sokkal kevesebb, érdemes a lehető legtöbb felületet beépített, vagy méretre készített bútorokkal kihasználni. A ferde tetősík alatt csak kisebb komódok, asztalok, fotelek vagy kanapék férnek el. De nagyon mutatós lehet egy ide tervezett, lépcsős polcrendszer is, vagy a fal teljes hosszában beépített, alacsonyabb szekrényrendszer.

Minden bizonnyal izgalmas időtöltés lesz mindazoknak, akik erre a feladatra vállalkoznak.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!