Nagy problémát jelent a hideg és hosszú télben, hogy hogyan lássuk el a szervezetünket megfelelő mennyiségű vitaminnal, ha nem szeretnénk tablettákat szedni. Nagyon jó alternatíva erre a csíra termesztés, ami a kertészkedni szerető embereknek télen is feladatot ad, így egy csapásra megold két jó dolgot is.

 

A magban rejtőzik az élet. És ez nem valamiféle filozófiai tézis, hanem tény. A mag hordozza magában mindazt a jót, amire a csírából fejlődő növénynek szüksége van. Így érthető, hogy tele van mindenféle hasznos anyaggal, ami a mi szervezetünkre is jó hatással van. A kínai tengerészek már évezredekkel ezelőtt tudták ezt, és babot vittek magukkal a hosszú hajóutakra, hogy a csírákat fogyasztva elkerüljék a betegségeket. Valamiféle misztikus dolognak tűnik, ami esszenciális tudást hordoz magában. De valójában teljesen egyszerű az egész. Ahhoz, hogy fogyasztani tudjuk, csak megfelelő edényre, fényre és melegre van szükség.

 

 

  • Miből nyerhetünk csírát

 

 

A különböző magoknak különböző ideig tart a csíráztatása. Vannak egészen gyorsak, akár egy-két nap alatt megindulnak, de az erősebb héjú magok, mint például a hajdina, 10-12 nap áztatást is igényelnek.

 

 

Lencse

Azért ezzel kezdjük, mert rendkívül különleges, és jól látszik belőle, hogy micsoda csoda ez a csíra termesztés. Ugyanis a lencse csírában 17x annyi C-vitamin van, mint a sima lencsében. Őrület, nem igaz? És még finomak és frissek, ropogósak is a kis csírák.

 

 

Magkeverék

Kapható olyan keverék, amiben mindenből van egy kicsi, így kipróbálhatjuk, mi válik be nekünk igazán. Minden csírának jellegzetes, sajátos íze van, így ha magkeveréket csíráztatunk, egy varázslatos ízkavalkád lesz a jutalmunk.

 

Hajdina

Már említettük, hogy nehezebb csíráztatni, így első alkalommal inkább ne ezzel kezdjük. Egyszer érdemes belevágunk, az íze nagyon finom, és rendkívül magas a vas, foszfor és kálium tartalma.

 

Bio búza

Ha van gyerek a családban, akkor bio búzát érdemes csíráztatni, édes ízű, így könnyebben megbarátkoznak vele és a tápanyagtartalma is nagyon magas.

 

Póréhagyma

Intenzív íze miatt nagy kedvence lehet a családnak. Ráadásul kávé helyett is kiváló, élénkítő hatású, és vitalizál.

 

Vöröskáposzta

Vöröskáposztát mindenképpen érdemes csíráztatni, rengeteg a pozitív hatása, és áztatni sem kell a magokat. Gyulladáscsökkentő, vértisztító, és tele van B1, B2 és C-vitaminnal.

 

Lucernamag

Csírái zsenge növény ízűek, kevésbé karakteresek, mint a többi, így saláta alapanyagnak kiváló. Nőknek különösen ajánlott női hormon tartalma miatt. Valamint a fogyókúrázóknak is előnyös, emésztést serkentő hatása révén.

 

Szinte minden ehető növény csíráztatható, ezek csak a legnépszerűbbek, de bátran kísérletezhetünk. Ha azonban még soha nem fogyasztottunk csírát, mielőtt nekiállnánk a termesztésnek, vegyünk készen és kóstoljuk meg, hogy szeretjük-e ezt a különlegességet. Bioboltokban, és vegán boltokban találunk mindenféle csírát, de az egyre népszerűbb volta miatt már a nagyobb áruházláncok is tartanak néhány félét. A Spar akciós újság például gyakran kínál nekünk csírakeveréket.

 

 

Hogyan csíráztassunk

 

Eléggé kiépült piaca lett a csíráztatásának, szerencsére, így sokféle dolgot találhatunk, ami megkönnyíti nekünk a folyamatot. Léteznek mindenféle csíráztató tálak, az egyszerű üvegtől az emeletes csíráztató edényig. Akár szettben is megvásárolhatjuk, különböző variációkban. Ezekben vannak magok, magkeverékek, és csíráztató edény.

 

De ha szeretünk bíbelődni és környezettudatosabbak vagyunk, akkor az otthon fellelhető dolgokból is megoldhatjuk.

 

Amire szükségünk lesz:

 

- befőttes üveg

- 10x10-es steril mull lap

- befőttes gumi

- tálca

- magok

 

 

A folyamat:

 

  1. A magokat tegyük egy jól kitisztított befőttesüvegbe és áztassuk be egy éjszakára.

 

  1. Másnap a befőttes gumi segítségével rakjunk rá egy mull lapot az üveg tetejére és öntsük le a vizet a magokról.

 

  1. Az üveget lefelé fordítva helyezzük a tálca peremére félig, hogy szellőzni tudjon és a maradék víz is kicsöpöghessen.

 

  1. Reggel és este öblítsük le a magokat friss, tiszta vízzel úgy, hogy a gézlap végig fent van rajta.

 

  1. Ezt addig csináljuk, amíg meg nem jelenik a magok első két kis zöld levele. Ezután csak nézzük ámulva a növekedést.

 

Az üvegeket ne az ablakba tegyük, nem szeretik a közvetlen napfényt, de legyen világos.

 

És…

 

Fogyasszuk a csodás kész csíráinkat vajas kenyérrel vagy salátában, de tésztaételekre rászórva, sőt, akár pizzára is tehetjük.

 

Bár igazi szuperétel, de mint minden élő dolog, ennek is megvan a rizikója. Hajlamos megfertőződni különböző gombákkal és baktériumokkal. Ezt könnyű észrevenni rajta, de azért elővigyázatosságból 1 év alatti gyermekek, nagyon idősek és terhes nők inkább kerüljék. Mindenki más pedig fogyassza élvezettel!

(X)