Érkezik a tavasz, egyre többet vagyunk a szabadban. Szeretjük a megújulást, nem csak a természetben, hanem a személyes környezetünkben, tárgyainkban is. Vegyünk valami új bútordarabot? Vagy fenntartható életvitelt kövessünk és adjunk új célt egy régi tárgynak?

A Néprajzi Múzeum új épületét 2022-ben adták át a Városligetben. Ott járva szembe tűnhet, hogy a múlt századok bútorművesei a ruhatárolásra szánt ácsolt ládákra ráírták a megrendelő, tulajdonos nevét. Abban az időben még nem tömeggyártásban készültek a bútorok – sem. Minden elkészített tárgynak nagyobb eszmei értéket tulajdonítottak. A 20. és 21. században viszont úgy felpörgött a tömeggyártás, olyan jómód lett úrrá az emberiség javán, hogy nem csak hogy ész nélkül kizsákmányoljuk a Föld forrásait, hanem az emberi értékrendek is megkérdőjeleződtek. De maradjunk most a lakberendezési kérdéskörnél: újat vagy használtat állítsunk csatarendbe.

 

Pénzért bármit? Vagy inkább gondolkozzunk fenntarthatóan?

Szemet gyönyörködtető tárgyakról lapozgathatjuk a lakberendezési üzletek heti akciós újságjait. Téglavörös kanapé, elegáns étkezőasztal egyedi tervezésű székekkel, kerti ülőgarnitúra újrahasznosított alumíniumból. Annyi helyről válogathatunk bútort, hogy az ember már elvész a lehetőségek közt. Skandináv bútort szeressünk? Magyarországon készült bútort? Vagy mindegy, csak olcsó legyen? Ha véletlenül kezünkbe akadna egy 10 évvel ezelőtti katalógus, szembe tűnne, mennyivel több pénzt kell kiadni manapság szinte mindenre, mint korábban. Az senkinek a figyelmét nem kerülhette el, hogy egyes élelmiszerek árát 30-70%-kal növelték a kereskedők. Az építőanyagok és lakberendezési tárgyak árai hasonló irányban mozogtak mostanában. Elgondolkodunk, beruházzunk-e ezekben az években.

Nem csak pénz kérdése az, hogy új dolgokat szerzünk be vagy inkább energiát fordítunk régi darabok felújítására. A termékek életciklusának meghosszabbítására egyre többen törekszünk. Így, ha egy kerti renováción gondolkodunk és képeket nézegetünk az interneten, hogy ötleteket gyűjtsünk, szembe találkozhatunk a következő képekkel is:

Rengeteg olyan használati tárgyunk van, amelyek lebomlási ideje több száz év. Vagy éppen újrahasznosítása nem megoldott. Így ha egy gumiabroncsnak új funkciót találunk – ahogy a képen egy kerti dekoráció készült belőle – akképpen nem a szeméttelepen végzi a trillió tonnányi hulladék között, hanem elhivatottságunk kifejezésére ad lehetőséget: aki betér kertünkbe látni fogja, mi szívügyünknek tekintjük az újrahasznosítást.

 

Használt tárgyak lelőhelyei

Amennyiben kihívást látunk régi darabok újrahasznosításában, felújításában, a Jófogáson és apróhirdetési testvéroldalakon, illetve legfőképpen a Facebookon érdemes nézelődni. A közösségi felületeken rálelhetünk olyan speciális csoportokra, ahol néha olyan tárgyakhoz is hozzájuthatunk potom pénzért, amik több tízezer forintba kerülnek általában. Hiszen történhet egy hirtelen változás az ember életében – akár el kell költöznie, akár csak meg akar végre szabadulni valamitől. Még az is előfordulhat, hogy egy teljesen új terméket hirdet valaki, mintha a Jysk akciós újságban látnánk, csak kedvezőbb áron. Az olyan csoportokban, ahol ingyen vihető dolgokat hirdetnek, rendkívül gyorsnak kell lenni, ha pályáznánk valamire. Az az elv uralkodik, hogy aki elsőnek jelentkezik egy dologért, az mehet érte. A következők csak sorban egymás után, amennyiben az első (és a következők) nem viszik el a megállapodott határidőn belül. Az ingyen nem kell azt jelentse, hogy semmit sem adunk cserébe. Egy tábla csokoládé, egy kosár gyümölcs mellé szép ajándék egy széles, hálás mosoly.

Ha időnk és kedvünk is van, kiugorhatunk egy vásárba, s ott a zsibvásár részen is találhatunk kincseket. De hatékonyabbnak bizonyulhat az internetes böngészés. Nagyvárosokban, s persze főként Budapesten, az ország középpontjában gyorsabban pörögnek az események, sok az időszakosan Magyarországra költöző külföldi és az eladásra szánt tárgy.

 

Érdemes ellátogatni a Városligetbe költöztetett Néprajzi Múzeumba, a kombinált teljes árú jegy 3.500 Ft. Rengeteg kedvezménylehetőség áll rendelkezésre, például minden hónap 3. szombatján az állandó kiállításokat díjtalanul látogathatja egy 18 év alatti személy és a kísérő szülő(k). Több órát el lehet tölteni a föld alatti termekben, az üvegfalakkal szegélyezett terekben, majd pedig a múzeum tetején a Tetőkertben.

(X)

(loadposition bottom11}