Az ablak nem csupán azt a célt szolgálja, hogy a kilátást biztosítsa, hanem gondoskodik otthonunk hő- és hangszigeteléséről is. Ahogy telnek-múlnak az évek, a nyílászárók elöregednek, elvesztik hatékonyságukat és gondoskodnunk kell a cseréről. Cikkünkben nézzük meg, hogy miként zajlik egy ablakcsere, ha panellakásról van szó.

Legelső lépés a tervezés és a beszerzés

Az ablakcsere a tervezéssel kezdődik, rögtön azután, hogy eldöntjük cserére lesz szükségünk. A legtöbb esetben a modern és hőszigetelt műanyag vagy fa ablakok jöhetnek számításba. Nagyon fontos, hogy a megfelelő típust válasszuk ki, amelyek energiatakarékosak és megfelelő hangszigeteléssel rendelkeznek. Érdemes konzultálni egy szakemberrel és pontosan felméretni, hogy mekkora méretet rendeljünk. Ha ezzel megvagyunk, akkor be kell szereznünk a nyílászárót, de ezt egy kivitelező is szívesen megteszi helyettünk.

Következhet a régi nyílászárók eltávolítása

Felmérés után elkezdődhetnek a munkálatok és eltávolítják a régi nyílászárókat. Körbevágják az ablakkereteket és a beépített ablakokat kiszedik. A bontás során keletkező törmeléket, illetve a szigetelőanyagokat eltávolítják.

Eltávolítás után következhet a beépítés

A beépítéshez érdemes szakembert hívni, hiszen a kialakított nyílásba be kell helyezni az ablakokat. Fontos, hogy jól illeszkedjen, hogy ne engedje be kintről a hideget és bentről ne engedje kiszökni a meleget. Ha szorosan záródik, akkor a szakemberek jó munkát végeztek. A rögzítés tömítőanyaggal történik és gondoskodnak az ablakkeretet körbevevő rések, valamint hézagok kitöltéséről is, hogy a szigetelés tökéletes legyen.

Befejező munkálatok

Miután elkészültek a beépítéssel gondoskodni kell a külső oldalon is a szigetelés, valamint a vakolat helyreállításáról. A nyílászárók bontása után gyakorta festési és tapétázási munkálatok is várnak ránk, hogy a belső dizájnt is helyreállítsuk. Ezt talán mi magunk is el tudjuk végezni, de természetesen erre is hívhatunk szakikat.

A munka végeztével mindenképpen végezzünk el egy ellenőrzést

Teljesen mindegy, hogy az ablakcsere budapest városában vagy máshol történik, az ellenőrzésre mindenképpen szükség lesz. Próbáljuk ki alaposan az ablakot működés közben. Ellenőrizzük le az összes állásban, nézzük meg azt, hogy a mechanizmus jól működik-e, szivárog-e be víz, illetve a külső hangok mennyire szűrődnek be.

(X)


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!