Jamie Oliver: „A gombás rizottó elkészítésének sok féle módja van, attól függően, hogy milyen gombát használsz hozzá, és hogy a gombát mikor teszed az ételbe. Az ötletet Japánból hoztam, ott láttam, hogy a gombát teljesen zsiradékmentesen pirítják le. Ezáltal a gombából friss diószerű ízek szabadulnak fel.”

Hozzávalók:

1,5 liter csirkealaplé

1 marék szárított vargánya

Olivaolaj

1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma

2 finomra vágott zellerszár

400 g rizottó rizs

150 ml vermut, vagy fehérbor

Tengeri só, és frissen őrölt bors

4 marék megtisztított és fölszeletelt erdei gomba keverék (fehér csiperke nem jó)

Néhány szál friss turbolya, vagy petrezselyem felaprított levele

1 citrom kicsavart leve

25 gr vaj

2 jókora marék reszelt parmezán

Lábosban forrósítsuk fel az alaplét és hagyjuk pár percig bugyogni. A vargányát tegyük bele egy tálba, és öntsük rá a forró alaplevet, épp annyit hogy ellepje a gombát, majd hagyjuk állni pár percig, hogy a szárított gomba felpuhuljon. Ezután szűrjük le a gombát, és aprítsuk fel, az áztatáshoz használt lét pedig tegyük félre.


Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajt, dobjuk bele a hagymát és a zellert, majd lassú tűzön pároljuk kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a rizst, keverjük össze, végül öntsük rá a bort. Addig kevergessük folyamatosan takaréklángon, amíg a rizs magába nem szívja az összes nedvességet. Ezután szűrön keresztül öntsük hozzá a gomba áztató levét, majd adjuk hozzá a vargányát, egy csipet sót és borsot. Ezután folyamatos kevergetés közben kanalaként adjuk hozzá a többi alaplevet, de mindig csak annyi levet adjunk hozzá, amennyit a rizs felvesz.


Kb. 30 perc múlva a rizs megpuhul, eközben egy másik serpenyőt forrósítsunk fel, és a gombát szárazon pirítsuk le benne. Ha elkészült öntsük a gombát egy tálra, adjuk hozzá a fűszernövényeket, locsoljuk meg citromlével, és sózzuk, borsozzuk. Kézzel forgassuk át az egészet, így az ízek is összeérnek.

A rizottót vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a vajat, és a parmezánt, és ha nem elég krémes és folyós adjunk hozzá még egy kevés alaplevet.

Végül nincs más dolgunk, mint kitálalni a grillezett gombár és a rizottót, és jó ízűen elfogyasztani. Jó étvágyat kívánok:

Jamie Oliver

Cikkünk megírásában a Park Kiadó:"Jamie természetesen" című könyve nyújtott segítséget!



Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!