Ma már nagyon nagy a választék a szaküzletekben a fűmagokból, választhatunk szárasság tűrő, taposás tűrő, árnyéktűrő fűmagot, de akár olyat is, amely virágmaggal van bekeverve, így kis százszorszépek kandikálnak ki a fűcsomók közül. A sport fűmag az erősen igénybe vett gyepre való, míg a pázsit a díszkertekbe érdemes vetni.

Válasszuk ki a kertünknek megfelelő fűmagot, majd számoljuk ki a szükséges mennyiséget. 1 kg fűmag 30 nm felületre elegendő.

Ha megvan a kellő mennyiségű fűmag, amire érdemes még egy keveset rá is számolni, ássuk fel a gyepnek szánt kert területét, ásóval és távolítsunk el minden gyomot gyökerestül, követ és oda nem illő tárgyat. A talajba forgathatunk egy kevés komposztot vagy humuszt is így javítva az állagát.

Könnyebb lesz az egyenletes fűmagvetés, ha zsinórral 5*5 méteres négyzeteket jelölünk ki. Ahhoz hogy a fű gyökeret tudjon ereszteni a földnek kellően lazának, morzsalékosnak és jó vízáteresztőnek kell lennie. A gereblyével jó alaposan húzzuk át többször is a földet, mert így még jobban lazítjuk és a nagyobb rögöket is szétszedhetjük.

A fűmagot ez után kézzel vagy géppel is kiszórhatjuk a lényeg, hogy próbáljuk meg minél egyenletesebben kiszórni laza csukló mozdulatokkal vessük ki a magokat. A vetés után a fűmagokat be kell a talajba dolgozni, mert akár a szél akár a madarak felszedhetik, így hézagos és lyukacsos marad a gyep.


A tömörítéshez használjuk kézi hengerelőt, vagy ha ez nincs, a gereblye fejével ütögessük bele a talajba a magokat enyhén. De akár egy deszka is segítségünkre lehet. A lényeg hogy ne ássuk el a magokat, hanem kissé döngöljük bele a talajba, hogy a szél ne tudja őket kifújni.

A fűmagvetés után közvetlenül öntözzük be a talaj jó alaposan, de vigyázzunk, hogy ne erős vízsugárral, mert szintén kimossa a magokat, csak permetezőre állítsuk a locsolót. Ha meleg időben vetjük a füvet, amikor nem esik az eső, szinte naponta öntözzük be a talajt, amíg a kis fűmagok ki nem kelnek. Ha a fű eléri, a 10 cm nyírjuk vissza a felére, ezután rendszeres nyírjuk és öntözzük.

A fűmag közé keverhetünk fehér here magot is, amely megköti a talajban a nedvességet és a nitrogént, ami igen fontos a fű számára. Ha hézagos marad a gyep, vagyis nem kelt ki egyformán a fűmag, kézzel szórjunk utána pótlást, így pár héten belül egybefüggő zöld gyepfelületünk lesz.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!