Itt a nyár és a kertben a fű élénkzöld, vagy mégsem? Annak hogy a fű felültet nem elég egyenletes és zöld sajnos több oka is lehet, így első lépésként ezt kell kideríteni.

Hiába vetettünk a legjobb minőségű fűből a kertbe, ha a körülmények mégsem megfelelőek. Ilyen ok lehet, a rossz összetömörödött talaj ahol a fűmagok nem tudnak kikelni, így hézagos lesz a gyepfelület. A másik ok lehet a vízhiány vagy épp a pangó víz, amikor is a talaj a nedvességtől összetömörödik és a fű gyökere nem tud lélegezni.

Oka lehet pl. a durva szálú füvek eluralkodása is, akik elnyomják a finom szálú füveket, amelytől a pázsit szép és laza lesz. Vagy a túlzott gyomosodás is tönkre teheti az összképet, ekkor a gyomok és a moha teljesen elnyomja a fűszálakat. Ez ellen gyomelfojtó gyeptrágyával tudunk védekezni

A rendszertelen nyírás is sok kárt okozhat, vagy túl ritkán nyírjuk vagy épp túl sokszor és túl rövidre vágjuk, ekkor a fű már nem tud regenerálódni. Itt érdemes kikísérletezni a helyes vágis magasságot és időt is. Ha pl. túl rövidre nyírjuk rendszeresen a füvet több esélyt adunk a gyomoknak és a mohának, hogy megtelepedjenek, így kiszorítják a fűszálakat.

Túl sok műtrágya is okozhat kellemetlen meglepetést. Túl jót akartunk a gyepnek ezért vagy nem egyenletesen vagy túl sok műtrágyát szórtunk ki, ennek következtében a fű foltokban kiég, és elsárgul. Épp ezért inkább osszuk el kisebb adagokra, tavasszal nyár közepén és ősszel a műtrágyázást. A kevesebb néha több.

{loadposition bottom10}

Taposás

Ahol túl sokat gyalogolunk és sétálunk, a gyepen ott előbb utóbb a fű elhal. Sajnos ez ellen nincs más megoldás, mint évről évre új füvet vetni.

Tehát összefoglalva, ha önnek is gondja van, a fű szép felületével gondolja végig a következő lehetséges okozókat:

Gyomosodás, és mohosodás, kártevők által okozott károk, egyenletlen felszín, túlszáraz vagy túl nedves föld, helytelen nyírásból eredő károk, öntözés hiánya, fény hiány, túl sok taposás, túl sok trágyázás.

Ha a fű már nagy felületen kipusztult vagy sárgult fakó érdemes az egész felületet felásni és megkezdeni az újabb telepítést.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!