szerda, 17 január 2018

Sárgul, hullik, szárad

A téli időszakban sok növényünk elkezd sárgulni, hullani és száradni. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, és tippet ez ellen.

A téli növényápolás nem egyszerű feladat, mert van néhány dísznövény, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítani télen. Ismerjük meg ezeket a növényeket és gondozásukat.

Yucca: pálmaliliom

A yucca az egyik legérzékenyebb dísznövény télen, sok szobakertész küszködik télen a gondozásával, mert a levelek sárgulnak és száradnak. Ennek oka a túl meleg levegő és a túllocsolás.

A yucca egy sivatagi növény, amely hozzászokott, hogy havonta talán csak egyszer jut csapadékhoz. Így a növény törzse és erős vaskos szára képes akár egy- másfél hónapig is tárolni a vizet, amíg újabb csapadékot nem kap. Itthon is így kell tekintenünk erre a különlegesen szép dísznövényre, mintha a sivatagban nevelnénk.

Sok szobakertész megszokásból locsolja a mai napig a növényeket, pedig minden kedvencünknek más az igénye. A heti 1 locsolás is sok lehet a yuccának vagy a dracénának is, ilyenkor a növény nem bírja a sok felesleges vizet feldolgozni. Mi pedig nem is látjuk, hogy gond van, hiszen amikor a föld már épp, hogy csak nedves a növény törzse még tele van nedvességgel, így megindul egy rothadási folyamat. Ekkor a pálmaliliom szára megpuhul, a levelek barnulnak és száradnak. A téli időszakban ezeket a növényeket havonta egyszer elég meglocsolni.

Dracena:

A másik problémás növény, amelynél a locsolást szintén ne vigyük túlzásba, mert itt is a törzsben halmozódik fel a nedvesség. De a hőmérséklet is okozhat gondot. A túlfűtött 20-25 fokos meleg hatására a levelek hullani kezdenek. Érdemes ilyenkor egy kevésbé meleg és fűtőt szobába átszállítani kedvencünket, és a radiátortól minél távolabb elhelyezni a cserepét.

Páfrány, aszparágusz:

A páfrányok és aszparáguszok is nehezen viselik a téli időszakot, amiért a fűtés a felelős. Sajnos otthonunk a fűtés miatt nagyon szárazzá válik, a levegő páratartalma lecsökken, amit ezek a növények nem bírnak. Ilyenkor az összes levél egyszerre lehullik és elszárad. Ebben az esetben minden eszközt be kell vetni, hogy, növeljük a levegő páratartalmát, tegyünk a cserepek alá kavicsos tálcát, permetezzük a leveleket naponta, és tegyünk párologtató berendezést a szobába. Ha már megtörtént a baj, tegyük félre tavaszig a növényt, és a fűtés lezárása után kezdjük el átültetni, locsolni, és tápoldatozni a földjét. Nyárra újra kihajt majd a páfrány is és az aszparágusz is.

Fikusz:

A fikusz levele, ha hullik, akkor tömegesen teszi ezt.

A látvány ijesztő, hiszen egyik napról a másikra kedvencünk szó szerint megkopaszodik. A szőnyeg vastagon van borítva levelekkel, és nem tudjuk mit csináltunk rosszul.

Ilyenkor a kedvenc fikuszunk megfázott vagy huzatot kapott. Ez a szép szobanövény sajnos nagyon érzékeny a hideg levegőre és a legkisebb huzatra is. Elég, ha 5 percre rányitjuk az ablakot és máris potyognak a levelek. Ha ilyen növényt tartunk otthon, mielőtt télen ablakot nyitunk rá, csukjuk be az ajtót, és figyeljünk oda, hogy a növényt ne érje közvetlenül a hideg levegő. Ám ha már megtörtént a baj, járjunk el itt is úgy akárcsak a páfránynál, tavasszal újra ki fog hajtani kedvencünk.

Jerikó rózsája:

Különleges csodabogár mondhatnánk, de ez inkább egy csodanövény, amely víz hatására kinyílik és kizöldell, majd ha nem adunk neki vizet újra összeszárad és akár évekig is így marad. De télen a Jerikó is csak barnul és borzasztóan csúnya látványt nyújt. Sokan ilyenkor inkább kidobják szegényt, mert látni sem bírják otthonunkban. Mi lehet a gond? Szintén a fűtés!


A Jerikó egy sivatagi növény, ahol hónapokig nem kap vizet, így a növény ügyesen alkalmazkodott a körülményekhez ezért képes száraz gumó állapotban hónapokig, sőt akár évekig is megmaradni. De a mi száraz meleg és fénytelen otthonunkat nem viseli túl jól. A levegő száraz nincs nap, sem természetes fény, így bár érzi, hogy ki kell hajtania, de csak barna és félig száraz állapotban tudja ezt megtenni. Ezért inkább télire hagyjuk a Jerikónkat száraz gumó állapotban és tavasszal, amikor már nincs fűtés ,süt a nap és van fény akkor vegyük újra elő és adjunk neki vizet.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Komposztálás!

Már évek óta komposztálom a kerti hulladékot. Kitűnő virágföldet kapok minden tavasszal, de a virágládákban nyáron koncentráltan jelenik meg a gaz és fű. Van-e módszer és vegyszer amivel e jelenséget elkerülhetem. Tisztelettel Huszár László

Bővebben...:

Legyen Budapest igazi virágváros!

A Fővárosi Vízművek és a Füvészkert közös pályázatot hirdet a Budapesten és agglomerációjában élő hobbikertészeknek. Bővebben...:

Itt az ideje a szobanövények átültetésének!

Ha akad olyan növényünk, ami már kinőtte a cserepét vagy a gyökerek már túlnőttek rajta itt az idő átültetni!

Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása!

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény. Bővebben...:

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Zöldségfélék kezdő kertészeknek!

A kezdő kertészek gyakran félnek a zöldségek ültetésétől, pedig vannak nagyon egyszerűen termeszthető zöldségfajták, amelyek könnyedén megteremnek, a konyhakertben.

Bővebben...:

A finom nyári hűsítő gyümölcs a sárgadinnye!

Az egyik legfinomabb nyári gyümölcs a sárgadinnye, amely mézédes ízével mindenkit levesz a lábáról. Ismerjük meg a gondozását és ápolását kertünkben is.

Bővebben...:

Íme, 3 fekete zöldség különlegesség a kertbe!

Fekete zöldség a kertünkben? Első hallásra talán kicsit furcsának tűnhet, pedig ma már ez sem lehetetlen. Ha van még hely kertünkben, és szívesen kipróbálnánk valami különleges új zöldség fajtát, ültessünk fekete színű zöldségeket.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: