szerda, 17 január 2018

Szobanövények átültetése tavasszal!

Tavasszal érdemes a szobanövényeket átültetni. De melyik növényt, és hogyan ültessük át. Cikkünk bemutatja az ültetés alapvető szabályait, mit hogyan ültessünk helyesen.

Eljött a tavasz és azon gondolkodunk át kéne ültetni a növényeket. Nos, először is vizsgáljuk át a szobanövényeinket.

Mikor érdemes átültetni egy növényt?

Ha a növény már szinte kidől a cserépből, vagy elhajlik érdemes az átültetésen gondolkodni. Ha a növényt már legalább két éve nem ültettük át, érdemes átültetni. Ha a növényt most vásároltuk egy kertészetben, de túl kicsi a cserepe, szintén érdemes átültetni. Ha a gyökér már kilóg a cserépből, szintén eljött az ültetés ideje. Vagy ha azt látjuk, hogy egy szobanövény nem fejlődik, csak sárgulnak a levelei, és fakó hajtásokat hoz, akkor is megoldás lehet az átültetés.

A szabály az, hogy a fiatal növényeket, amelyek kisebb cserépben vannak egy –kétévente érdemes átültetni. A legtöbb növény hamar feléli a virágföld tápanyag tartalmát, ezért a következő évre már nem fejlődik szépen, mert kifogyott a tápanyag a virágföldből. Az idősebb növényeket, amelyek nagyméretű cserépbe vannak elültetve, már nem érdemes megbolygatni, itt csak felszíni talajcserét érdemes elvégezi, ilyenkor a talaj felső rétegét szedjük le és pótoljuk friss virágfölddel. A virágzó növényeknél csak azokat ültessük át, ami nyáron virágzik.

Hogyan ültessünk?

Vizsgáljuk meg a növény gyökerét. Ha már kellően beszőtte a cserepet, vagy kilóg a gyökér a cserép alján, nagyon óvatosan ütögessük meg a cserép szélét és emeljük ki a növényt a földdel együtt. Nem szabad nagyon megbolygatni a gyökerét a növénynek, de a sérült elhalt részeket vágjuk le. Ültetésnél nagyon fontos hogy ne ültessük túl nagy cserépbe a növényt. Nézzük meg az előző cserép méretét, és ehhez viszonyítva két vagy négy centivel nagyobb cserepet válasszunk. Ha a növény túl nagy cserépbe kerül, akkor csak a gyökere fog nőni, míg a növény nem fejlődik.


Mibe ültessünk?

Műanyag vagy kerámia? A kerámia cserép azért jobb, mert a növény gyökere jobban kap levegőt benne, de sajnos egy idő után a cserép oldalán a víz és a különböző ásványi anyagok nyomot hagynak, és ez nem túl szép látvány. A műanyag azért lett kedvelt, mert esztétikusabb és könnyen tisztítható, valamint sokkal könnyebb mozgatni. Ezen kívül árban is nagy különbség van közte.

Milyen a jó virágföld?

A jó virágföld barna, laza és morzsás. Ha egy virágföld dohos, vagy penészes szagot áraszt, semmiképp ne ültessünk bele növényt, vigyük vissza a kereskedőhöz. A jó virágföld szagtalan és közepesen nedves. Az agyagos összetapadt virágföldben a növény sem tud szépen fejlődni növényünk.

A virágzó dísznövények számára válasszunk a típusú savanyú virágföldet, a levéldísznövénynek pedig az általános virágföld is megfelel. Külön virágföldet gyártanak a kaktuszok számára, és külön a kerti növényeknek, ezt érdemes figyelembe venni ültetés előtt.

A legtöbb virágföld már be van keverve tőzeggel vagy humusszal, ami a jó vízáteresztő képességet biztosítja növényeink számára. Ha ez még se lenne meg érdemes bekeverni a földet tőzeggel úgy, hogy 60 % föld és 40% tőzeg vagy humusz legyen benne.


Mibe ne ültessünk?

Soha ne ültessünk kerti virágföldbe, mert a fertőzéseket könnyen bevihetjük a növényekre. A kereskedelembe forgalmazott virágföldek fertőtlenítve vannak. Ne ültessünk olyan virágföldbe, amelyik tele van kővel, üvegcseréppel, faággal vagy nagyobb idegen tárggyal, mert ezek a földek nincsenek kellően átrostálva, és fertőtlenítve sem, ilyenkor ültetés után a növények könnyen tönkre mennek.

Az ültetés:

Ha megtaláltuk a megfelelő cserepet és földet, emeljük át a növényt és szórjuk körbe a friss földdel, majd tömörítsük kézzel a cserép szélén. Ültetés után öntözzük be a növényt, ilyenkor érdemes pótolni a földet, mert a víztől kissé összeesik a föld.

Mire figyeljünk ültetés után?

Ültetés után ne adjunk a növénynek semmilyen tápoldatot kb. egy hónapig, mert kiégeti a növényt. Átültetés után tegyük a növényt minél világosabb helyre, de semmiképp ne tűző erős napsütésre. Ha van olyan növényünk, amit most nem ültetünk át, mert nincs rá idő, vagy lehetőség, adjunk neki folyékony tápoldatot, és ezzel pótoljuk a tápanyagot átültetésig.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Vezessen kerti naplót, és váljon profi kertésszé!

Egy profi kertész minden apró részletet megjegyez mikor hová pontosan mit ültetett, és mikor milyen kerti munkáét végzett el. Ehhez nyújt segítséget, ha vezetjük a kerti naplót! Bővebben...:

Így készítsünk mini kertet kagylóba!

A tengerpartról begyűjtött nagyobb kagylók kiválóan alkalmasak arra, hogy egy mini kertet létesítsünk bennük. Akár a közepes akár a nagyméretű kagylók is alkalmasak, növény beültetésre.

Bővebben...:

Így neveljünk a vetőmagból szép és egészséges növényeket! 1 rész.

Új, három részes sorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet egy picike magból szép, erős növényt nevelni. A sorozat első részében a vetőmagokról lesz szó, hiszen már a vetőmag vásárlásánál sok mindent tehetünk azért, hogy sikeres legyen a magvetés és palántanevelés.

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

A liliomok királya!

Nem hiába kapta ezt a nevet ez a gyönyörű virág, amely hatalmas illatos hófehér, vagy épp rózsaszín virágaival elkápráztat minket. Bővebben...:

Termesszünk madársalátát a kertben és az erkélyen! (2)

A madársaláta (Valerianella locusta)a téli hónapok egyik fő vitaminforrása is lehet, hiszen igen magas az A,C és B vitamin tartalma valamint az ásványi anyagok széles skálája is megtalálható benne.

Bővebben...:

Íme, egy salátakülönlegesség a cikóriasaláta!

A cikóriasaláta a hazai konyhákban még ritkaságnak számít, pedig igen egészséges, sőt a kertben is különleges színfoltot képez.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe pattogtatni való kukoricát!

Kevesen tudják, hogy ma már kapható olyan vetőkukorica is a mezőgazdasági boltokban, amely kimondottan pattogtatásra alkalmas!

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: