vasárnap, 22 április 2018

A gyerekszoba kedvenc növényei

A gyerekek imádják a növényeket és a virágokat, érdemes néhány cserép színes virágot elhelyezni a gyerekszobába. Bemutatunk három színes vidám kis lakót, amelyek nem jelentenek veszélyt csemeténkre.

A gyerekszoba növényeit alaposan meg kell válogatni nehogy bármilyen veszélyt, jelentsenek gyermekünkre. A kicsik nagyon szeretik a virágokat, így már 5 éves kortól együtt gondozhatjuk és nevelhetjük velük a virágokat és növényeket. Helyezzünk el néhány színes vidám kaspót és benne különböző vidám kis növényt, és figyeljük meg együtt a fejlődésük és virágzásukat.

A kaktuszokat, a fikuszféléket és más mérgező szúrós, hegyes levelű növényt tiltsuk ki a lakásból, mert ezek komoly veszélyt jelentnek gyermekünkre főleg kisebb korban. Ha ilyen növényt tartunk, otthon kérjük meg valamelyik rokont vagy ismerőst, hogy egy időre elhelyezhessük náluk ezeket a növényeket.

Bemutatunk három kedves kis virágot, amelyek gyerekszobában is szépen mutatnak.

Korall bogyó.

Egy kis növekedésű apró növények, amely nyár végén kis sárga vagy narancssárga bogyóival lesz a növénybarát kedvence. Tömött párnaszerű termete és apró narancssárga bogyói miatt lett igen kedvelt növény a koralbogyó.

Az apró bogyók a nyár végén jelennek meg a zöld levélfelületen, és több hónapon keresztül virítanak. Sok helyen egyévesként tartják, és amikor a bogyók lehullnak, kidobják a növényt, pedig a korallbogyó évelő. Egy kis odafigyeléssel megtarthatjuk kedves növényünket és jövőre is otthonunk dísze lesz a sok apró narancssárga bogyóival. Ahhoz hogy ez a növény szépen fejlődjön fontos, hogy kellő körülményeket biztosítsunk a számára. Nyáron tegyünk ki a cserepét a szabadba egy árnyékos kissé hűvös helyre, és öntözzük rendszeresen. Fontos hogy párás klímát biztosítsunk a növénynek, ezért a cserepét állítsuk kavicsos tálcára. Tavasztól őszig kéthetente egyszer tápoldatozzuk. Télen vigyük a növényt védett helyre, de az öntözést csökkentsük le és hagyjuk, a növényt piheni.

Vízigénye: Nyáron a nagy melegben öntözzük bőven, tartsuk a földjét mindig nedvesen, de télen mérsékeljük a locsolást.

Hőmérséklet: A korallbogyó nem kedveli a túlzott meleget, télen biztosítsuk neki egy 10 fok körüli hőmérsékletet, nyáron se legyen 15 foknál melegebb.

Fényigény: Óvjuk a túlzott napsütéstől, félárnyékos helyre tegyük.

Fokföldi ibolya:

Ez a kedves kis színes virág, ha megfelelően gondozzuk, szinte egész évben virágokkal kedveskedik nekünk. egy jól megválasztott kaspóval, vagy virágtartóval kitéve az asztalra, igazi szobadísz lesz otthonunkban.

Színválasztéka igen nagy a fehér, a lila, bíbor, rózsaszín árnyalataiban pompázik. Ma már egyre több helyen látni telt virágú vagy épp mini fokföldi ibolyát. Aki egyszer megszerezett egy gyönyörű fokföldit, utána már szinte vadászni fog az új színekre, és új fajtákra.

Ha több cserép fokföldi ibolyát összeültetünk egy nagyobb lapos tálba, nagyon szép asztaldíszt kapunk. A mini növényeket pedig kisebb tálba, vagy floráriumba ültessük. A nevét tévesen kapta, hiszen az eredeti neve afrikai ibolya. Tavasztól őszig érdemes a növényt hetente egyszer tápoldatozni virágzó tápoldattal. A locsolásnál a levelét soha ne érje víz, és az elszáradt virágokat távolítsuk el a növényről. Szaporítani levéldugvánnyal vagy tőosztással tudjuk.


Gondozási igényei:

Fényigény: Kedveli a meleg napos ablakokat, szobákat, félárnyékban nem virágzik.

Vízigény: Nyáron öntözzük rendszeresen, de a két locsolás között hagyjuk a földjét mindig kiszáradni, télen mérsékelten locsoljuk. Ha kaspóban tartjuk a növényt, figyeljünk oda, hogy ne álljon meg a cserép alatt a víz.

Átültetés: Kétévente egyszer érdemes átültetni nagyobb cserépbe, A típusú virágföldbe.

Hőigény: átlag szobahőmérsékleten is jól érzi magát, de kerüljük a huzatot és a hideg levegőt.

Jerikó rózsája.

Ha különleges csodanövényt keresünk, akkor ez a növény biztos, hogy az. Egy igazi halhatatlan túlélő, aki méltán bekerülhetne a Guinness rekordok könyvébe.

Ma már hazánkba is elérkezett a Jerikó rózsája növény híre, és egyre többen keresik ezt a különleges furcsa növényt. Mitől is más ez a növény, mint a többi? Nos se nem jerikói, se nem rózsa, mégis egyedülálló csodája a természetnek. Ha elsőre megpillantjuk a növényt, csak egy összeszáradt barnás gömböt pillantunk meg.

Amikor először adtam ajándékba ezt a növényt, bizony kinevettek és azt mondták köszönik, de már tele van a szemetes.

Ezen nem is csodálkoztam, hiszen első ránézésre tényleg olyan mintha egy kiszáradt kis valami lenne. Nos ha a kis száraz gömbünket bele rakjuk egy tál vízbe, pár nap és gyönyörű puha bársonyos kis levelek jelenek meg rajta. Hihetetlen? De igaz! Ezt a növény számtalanszor meg tudja ismételni, ezt a mutatványt, lényegében kipusztíthatatlan. Ez a növény a túlélés igazi nagymestere. A sivatagi körülményekhez alkalmazkodva, ahol csak az év bizonyos szakában esik az eső, ez a növény igazán jól érzi magát. Kifejlesztett egy olyan képességet, hogy a száraz csapadékmentes időszakban a növény is kiszárad, elveszti leveleit, és színét, így vészelve át azt az időszakot, amíg nem kap vizet. Amikor pedig eljön az esős évszak, és vízéri a száraz gumót, pár nap alatt újra kihajt és bezöldül a növény. Bár nem ő az egyetlen sivatagi növény, amely erre képes, de kétségkívül a leglátványosabb.


A Jerikó rózsája már nálunk is kapható, tehát otthon is tarthatunk ilyen csodanövényt. Amikor kibontjuk a csomagolásból a száraz gumót, először is mártsuk bele vízbe, hogy jól megszívja magát nedvességgel, majd tegyük bele egy tálba a növényt, de figyeljünk oda rá hogy ilyenkor már csak a növény alsó része érjen a vízbe. Ha túl sok vízbe tesszük a növényt, bepenészedik és sárgulni kezd.

Épp hogy csak az alja érjen vízbe, így pár nap alatt bezöldül. A vizet folyamatosan pótolni kell a növény alatt. Ha épp elfelejtjük meglocsolni, akkor a Jerikó rózsája újra összeszárad és így várja meg az újabb adag nedvességet. A lakás bármely pontjára tehetjük, ablakba, asztalra, erkélyre vagy teraszra, igazán szép látványt nyújt apró kis zöld moha zöld leveleivel.

Címkék: gyerekszoba, növény,mérgező,fokföldi ibolya, jerikó rózsája

Csatlakozz hozzánk a facebookon is! A varázslatos hobbykertek csoportban beszélgethetsz más kertbarátokkal, és megmutathatod legszebb növényeidet! >>>>>>

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Így kerül a műanyag villa a balkonládába

Tavaly tavasszal, amikor az idő...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Kertészanyu:Ananászos banános zöld turmix

Ismét elkészítettem a heti zöld...

Tovább a cikkhez
Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Át tudom érezni azoknak a gondját,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Kertészanyu: Elkészült életem első saját földkeveréke

Tavaly a növények nem fejlődtek...

Tovább a cikkhez

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...:

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...:

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...:

Ültessünk árnyliliomot kertünkbe!

Ahogy a neve is mutatja az árnyékos kertek királynője az árnyliliom (hosta), amely gyönyörű virágával és tarka leveleivel díszíti kertünket.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

A parlagi macskatalp jól bírja a tűző napos kerteket is

A parlagi macskatalp (antennaria dioica„ rubra”) alapfajtája egész Európában őshonos, de a legtöbb kertészetben már a nemesített fajtákkal találkozunk.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

Így ültessünk muskátlit!

Tavasszal egyre több nagyáruházban, kertészetben kínálják a muskátlik különböző fajtáit, és színeit. De amikor megvásároljuk a palántákat, vagy a virágzó muskátlikat, érdemes átültetni. De nem mindegy hogyan és mibe ültetünk.

Bővebben...:

Így öntözzük nyáron a muskátlit!

A növények, így a muskátlik is az életükhöz és fejlődésükhöz vizet igényelnek. A nyári melegben a muskátlikat rendszeresen öntözni kell, ám nem mindegy hogyan és mennyi vizet adunk ezeknek a közkedvelt növényeknek.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

A tavasz sláger növénye a muskátli!

Már márciusban tele vannak a kertészetek polcai a sok színes muskátlival, amelyeknek valljuk be nehéz ellenállni a vásárlás során.

Bővebben...:

Tippek és ötletek olvasóinktól muskátli gondozásához!

A muskátli gondozásáról és ápolásáról minden hobbi kertésznek megvan a maga tippje, és ötlete. Megkérdeztük olvasóinkat, ők milyen gondozási tippet adnának a muskátli gondozásához.

Bővebben...:

Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Árnyékos kerti növények

Át tudom érezni azoknak a gondját, akiknek a kertjében vannak félárnyékos részek, és úgy gondolják, ide inkább nem is ültetnek semmit, úgy sem lesz szép. Mutatok neked 10 dísznövényt, amelyek még félárnyékban is szépen fejlődnek és virágoznak, akár a kertedben, akár a teraszodon.

Bővebben...:

Így lesz gyerekjáték a magvetés tavasszal

 

A kertészkedésben nem csak az a jó, hogy szép lesz a környezeted, és még mozogsz is közben, de remek családi program is válhat belőle. Megmutatom, hogy lehet a tavaszi magvetés egyben gyerekjáték is.

Bővebben...:

Segítség beteg az orchideám mit tegyek?

Orchidea gondozása

Sárgul, levél hullik a virág, száradnak a hajtások apró pöttyök és foltok jelennek meg vajon mi baja lehet az orchideámnak? Ismerje meg az orchidea betegségeit, tüneteit és kezelését.

Bővebben...:

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...:

Az égszínkék szarkaláb kertünkben nyílik

szarkaláb

 Fenséges égszínkék színű évelő növény(Delphinium), amely szinte uralja kertünket. Ismerjük meg közelebbről ezt a nemes virágot.

Bővebben...:

Így lesz szép virágzó pünkösdi rózsád a kertben

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa évszázadok óta a kertek egyik kedvenc lakója, régen inkább a vidéki kertek jellegzetes növénye volt, ma már a modern kertekben is előszeretettel ültetik a kertbarátok, ezt a fantasztikusan szép növényt.

Bővebben...:

Pünkösdi rózsa gondozása

Pünkösdi rózsa

A pünkösdi rózsa virágzása nem túl hosszú életű, ám csodálatos színvilága kárpótol minket. A májusi kertek királynője ez a csodálatosan szép évelő lágyszárú növény.

Bővebben...: