A korallvirág hazánk egyik legnépszerűbb virágzó dísznövénye, amelynek gondozása még a kezdő kertbarátoknak sem okoz nehézséget. Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni a korallvirágot, úgy, hogy fantasztikus szép virágával, folyamatosan otthonod dísze legyen.

A korallvirág (Kalanchoë blossfeldiana) a varjúháj félék családjába tartozik, eredeti hazája Madagaszkár.

Azt talán te sem tudtad, hogy a korallvirág a pozsgások közé tartozik, épp ezért a gondozása és ápolása sem okoz túl sok nehézséget, elég, ha megnézed a leveleit, amelyek vastagok és húsosak, így nagyon sokáig képesek a nedvességet tárolni, és aránylag jól tűrik a szárazságot.

Miért olyan sikeres a korallvirág?

A korallvirág egyszerű gondozása miatt is népszerűvé vált a kertbarátok körében, a virágboltokban pedig a kedvező ára, és gazdag szín kavalkádja miatt sokan választják. Ma már a mini változat is igen sikeres, de több méretben is megtalálható a virágboltok és kertészetek kínálatában.

A Hollandok folyamatos nemesítésének köszönhetően megalkották a Calandiva® fajtát, amely a korallvirág telt virágú változata, amelyen a sima változatban látható 4 szirom helyett 32-35 szirom van. Így a korallvirág és a Calandiva is töretlen sikernek örvend a mai napig.

A korallvirág gondozási igényei:

A korallvirág egy rövidnappalos növény, ami azt jelenti, hogy a virágok kizárólag napi 8 órás megvilágításnál fejlődnek ki. Épp ezért van az, hogy egész évben kapható a korallvirág a virágboltokban, mert fényelvonással ma már bármely évszakban virágoztatható. Bár a korallvirág természetes virágzási ideje tél, és a kora tavasz, sok kertben a visszavágás következtében nyáron is virágzásra lehet bírni. Télen és kora tavasszal viszont otthoni körülmények között is könnyedén tudjuk ezt a feltételt biztosítani, ezért sok otthonban csak ebben az időszakban virágzik a korallvirág.

Szobában is jól érzi magát, így lakótelepi lakásokba, vagy belvárosi kevésbé világos otthonokban is nagyon szép lakásdísz lehet belőle.

A virágok ma már a szivárvány minden színében pompáznak, és heteken át folyamatosan nyílnak, így sokáig díszítik otthonodat. Színpompás virágai a fehér, a narancssárga, sárga, rózsaszín, pink, piros, árnyalataiban díszelegnek.

A korallvirág locsolása, öntözése

A korallvirág közepes vízigényű növény, és mivel a pozsgások családjába tartozik, fontos, hogy ne öntözd túl a földjét, a két locsolás között hagyd a talajt kissé kiszáradni.

Amikor a korallvirág földje már kissé száraz, a levelek még akkor is képesek a nedvességet a növény számára tárolni. Nyáron kb. hetente egyszer, míg télen kéthetente egyszer kell locsolni. Ha kaspóban vagy más virágtartóban tartod a korallvirágot, a locsoláshoz fontos, hogy kiemeld a növényt a kaspóból, és csak akkor tedd vissza, ha az összes víz már kicsöpögött a cserépből. A tálkában összegyűlt vizet is érdemes kiönteni a locsolás után pár perccel, mert a pangó víz a növény pusztulását is okozhatja.

 

A korallvirág tápoldatozása

A korallvirágot a virágzási időszakban kell tápoldatozni, télen és kora tavasszal a virágzást kell tápoldatozással elősegíteni, ekkor kéthetente egyszer tegyél az öntözővízhez egy kupak tápoldatot adagolni, míg nyáron a szép méregzöld hajtások miatt szintén kéthetente egyszer szabad tápoldatozni. Amennyiben tavasszal átülteted a növényt, az átültetés után egy vagy két hónapig nem szabad semmilyen tápoldatot adni az öntözővízhez, mert kiégeti a növény gyökereit.

A korallvirág metszése

A korallvirágot évente többször is érdemes visszavágni. Minden virágzás végén, fontos, hogy az elnyílt virágokat egy ollóval vágd ki a levelek közül, így újabb virágzásra tudod a növényt serkenteni, valamint a növény nem a virágokra fogja fordítani az energiáit és a tápanyagot, hanem az új hajtások növekedésére.

De ezen kívül a tavasz elején a megnyúlt és felnyurgult hajtásokat is vissza lehet vágni a felére, így nyárra erős tömör növényt kapsz. A levágott hajtásrészeket dugványozással lehet gyökereztetni, így sok kis apró korallvirágod lesz nyárra. A levágott dugványok akár egy pohár vízben is képesek gyökeret ereszteni.

A korall virág nyári gondozása

Nyáron a korallvirágot kiteheted a kertbe, erkélyre, vagy teraszra is, nagy hőségben akár naponta is lehet locsolni. Viszont az erős tűző nap gyakran a levelek sárgulását, és száradását okozzák, épp ezért inkább félárnyékos helyre kell a növényt elhelyezni. A nyári időszakot a növény szaporítására is kihasználhatod, ilyenkor tudsz 8-10 cm.-es dugványokat vágni a növényről, amelyeket egy kisebb cserép földben, vagy akár egy pohár vízben is meg tudsz gyökereztetni.

Ősszel, amikor a hőmérséklet 10 fok alá csökken, vidd be a korallvirágokat a lakásba, mert a hideg hatására a levelek elszáradnak és lepotyognak.

A korallvirág átültetése

A fiatal korallvirágokat évente vagy kétévente kell átültetni friss virágföldbe, vagy nagyobb cserépbe. Az átültetéshez laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasz, a B típusú virágföld is megfelelő számára.

A korall virág miért nem virágzik?

A korallvirág virágzásának elmaradása, több okra is visszavezethető, ilyen lehet pl. a tápanyag hiány, a 8 óránál több megvilágítás, és a túl hűvös hőmérséklet, vagy az elnyílt virágok nem lettek eltávolítva.

A virágzáshoz az ideális körülmény, ha minimum 5 órát éri a fény, de a legjobb a 8 órás napfény, de legalább 14-16 órát sötétben van a növény, ekkor tud csak virágzásnak indulni a növény. Ha nyáron egy olyan teraszra vagy erkélyre tudod a korallvirágot elhelyezni, ahol csak 4-5 órát éri a fény, és a többi időszakban viszont árnyékban van a növény, ne lepődj meg, ha nyáron is virágba borulnak a korallvirágaid.

Miért sárgul a korallvirág levele?

Ennek oka lehet pl. a túllocsolás, vagy ha a cserepet még egy kaspóba vagy virágtartóba is beteszed, és a cserép alatt megáll a víz, ez a gyökeret rothadásához vezet. De a hideg hatására is hullani kezdenek a levelek, sőt télen a túlszáraz levegő is gondot tud okozni.

Tehát ha olyan virágzó dísznövényt keresel, amely évről évre virágzik otthonodban, és kevés gondozással és törődéssel is beéri, akkor bátran válaszd a korallvirágot, sőt egy cserépből nyáron akár 7-8 cserép korallvirágot is tudsz varázsolni, egy fillér befektetés nélkül.

Mutatunk neked még5 szuper dísznövény a lakásban kezdő kertbarátoknak, amelyek még kezdő kertbarátoknak sem okoznak kihívást!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!