szerda, 17 január 2018

A tengerpartok királya: kókuszpálma!

A kókuszpálma egy nagyon mutatós mediterrán növény, amely hatalmas diójával és szeldelt leveleivel a tengerpartok hangulatos dísznövénye. Hazánkban is sok helyen árusítják, de mielőtt beleszeretünk a tengerpartok királyába, gondoljuk végig, milyen az otthonunk klímája.

Dél-Ázsiából származó, ma a trópusokon mindenfelé elterjedt növény. A Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Burmában, Sri Lankán (Ceylonban) és Afrikában folyik termesztése.

Latin neve: Cocos nucifera

A kókuszpálmát hazájában termesztik is, mivel az egyik legsokoldalúbb növények egyike. A növény magassága elérheti akár a 30 métert is, levelei 5 méteresre is megnőhetnek. Egy kifejlett kókuszdió súlya akár 2-4 kg is lehet. Óvatosan sétáljunk a tengerparton, ha egy ilyen pálma alá érünk.

Az úgynevezett dió a termés gömbölyded kőmagja, amely érett állapotban kemény, fás-rostos, barna héjú, és mintegy 20 cm nagyságú. A kókuszvízből zsiradékok épülnek be az érés idején kialakuló táplálószövetbe, amely végül egy több mint 1 cm vastag, fehér, dióbélszerű réteget képez a héj belső falán. A kókuszdiók a virágok megtermékenyülése után 9-12 hónap alatt érnek be.

A kókuszpálmák több mint 80 évig tudnak teremni. Zölden vagy éretten, kézzel szüretelik a termést, Afrika bizonyos részein és néhány csendes-óceáni szigeten a lehullott kókuszt szedik fel a földről, Ázsiában helyenként idomított majmok kúsznak fel a fára "szedőként". Egy pálma egy évben többször is tud teremni, míg az egyik már érett a másik dió még csak zöld, így folyamatosan lehet szüretelni, a kókuszdiót.
A szedés után a kókuszdió néhány napig tárolják, és csak utána használják fel.


A kókuszdióból a kókusztejet, és a kókuszreszeléket készítik, a levelekből és a törzséből különböző dísztárgyakat, táskákat, ruhákat, lábtörlőket készítenek, és köteleket fonnak. A kókuszolajt és a reszelékét a helyiek használják főzéshez, sütéshez nyersen vagy szárítva, ez az egyik helyi jellegzetes fűszernövény. Ezen kívül a szépségiparban is használják, samponok, testápolók, és más kozmetikai szerek készülnek belőle.

Maga a növény mivel a trópusi éghajlathoz van szokva, ezért hazánkban nagyon nehezen tartható. A teljesen napos helyeken, és trópusi klímában tenyészik, legjobban a tengerparti laza talajokon; jól tűri a sót, és nagyon meleg igényes.

A kókuszpálma tartásának itthon az egyik legnagyobb akadálya, hogy az ideális környezet számára a 70-80%-os páratartalom, és a sok fény. Ezt itthon nagyon nehéz biztosítani, ezért a legtöbb ilyen növény nem él meg fél évet sem. Ha vásárolunk egy kókuszpálmát, amelyik még fiatal, ültessük át egy nagyobb cserépbe. A kókuszpálma kisebb korában a dióból veszi fel a tápanyagot, és csak később növeszt gyökeret.


Világítsuk meg a növényt halogén lámpával, és biztosítsuk neki a 70%.-os páratartalmat. Átültetéskor a talajba keverjünk homokot, így a dió nem rohad ki. Ne hagyjuk kiszáradni, de ne is álljon alatta a víz, öntözéshez a legjobb a lágy víz. Csak akkor ültessük át a növényt, ha feltétlenül szükséges. Óvjuk a növényt a hideg huzatos helyiségtől, könnyen megfázik és nem szükséges tápoldatozni.

Ha sikerül a növénynek a megfelelő körülményt biztosítani, akkor egy olyan szobát válasszunk számára, amely belmagassága eléri a három métert is, mert ennek a növénynek nagy a helyigénye. Csak akkor vásároljuk meg ezt a szép növényt, ha jól átgondoltuk, milyen az otthonunk klímája, nem ajánljuk egy kisméretű szobába, vagy panellakásba.

Ha van egy üveges teraszunk, vagy egy télikertünk, ahol sok a fény, és elég párás a levegő, megpróbálkozhatunk a kókuszpálma nevelésével, ellenkező esetben mondjunk le erről a szép növényről.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Így neveljünk a vetőmagból szép és egészséges növényeket! 1 rész.

Új, három részes sorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet egy picike magból szép, erős növényt nevelni. A sorozat első részében a vetőmagokról lesz szó, hiszen már a vetőmag vásárlásánál sok mindent tehetünk azért, hogy sikeres legyen a magvetés és palántanevelés.

Bővebben...:

A tavasz ébredése! Videó!

Hóvirágok, rügyfakadás, napsütés. Mindez biztos jele annak, hogy itt a tavasz. A hosszú téli pihenő után felébred téli álmából a természet. Bővebben...:

Így ültessünk gyümölcsfát!

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk is megtanulja értékelni a természetet, és érték követő magatartásra szeretnénk nevelni, a gyümölcsfaültetés a leginkább neki való feladat.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni és ültetni a hortenziát kertünkben.

Bővebben...:

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...:

Dézsában is nevelhető a díszalma!

Szeretne egy saját termő almafát, de nem rendelkezik nagy kerttel? Akkor sincs gond, mert a díszalmát akár egy nagyobb dézsában is nevelhetjük.

Bővebben...:

A citromfa gondozása

A citromfa egy igazi mediterrán növény, amelyről a napsütés és a tengerpart jut az eszünkbe. Bővebben...:

Gyümölcs a kertünkben!

Számtalan gyümölcs vár ránk tavasszal a kertészetekben, hogy elültessük, majd nyár végén leszüreteljük a finom ízletes lédús gyümölcsöket. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: