Az aloé fajok a liliom virágúak családjába tartoznak, nemzetségük 250 fajt foglal magában. Őshazája Afrika, Ázsia, és közép Amerika, innen indult el a Spanyolok közreműködésével Európába.

Az aloe vera kedveli a száraz mediterrán éghajlatot, nagyon jól viseli a szárasságot is. Több mint 400 éve termesztik és használják fel gyógyító képességét, már az ókori Egyiptomban is szépészeti szerként használták.

Az arabok a sivatag Liliomjának is hívják, éhínség idején a levelét nyersen fogyasztották. Sok országban így pl. Japánban, Indiában ma is számtalan ételt és ital készítenek a növény leveleiből, van, ahol az utcán árulják a frissítő aloe vera italt. De ezen kívül a levélből kinyert nedvet rovarirtásra is felhasználják, sőt néhol a hajók testét is bekenik vele, mert konzerválja a fát.

Az aloé verát már mi magunk is nevelhetjük otthon, hiszen nagyon kevés gondozás mellett is szépen fejlődik. Szinte havonta egyszer elég vizet adni neki, és félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Az aloe vera növényeknél azok a példányok felelnek meg számunkra, amelyek már elérték a három éves kort. Ekkor már szedhetjük a leveleket a növényről, és felhasználhatjuk akár lé vagy más formában.

Sok országban felhasználás előtt a növényeket teljesen kedvezőtlen körülmények között tartják, vagyis egy sötét helyre teszik, ahol hideg van és megvonják tőle a vizet is. Ekkor a növényben felszaporodnak azok a vegyületek, amelyek a szervezetünkre jótékony hatással bírnak.

Az aloe vera ital beindítja az öngyógyító folyamatokat testünkbe, regenerálja és megfiatalítja azt. Vagyis szervezetünk ennek az italnak a segítségével kijavítja önmagát.

Az aloe vera leveleiből préselés által nyerhető ki a borostyán sárga vagy sötét barna folyadék, amely kesernyés ízű. Ennek a lének több mint 200 összetevője van, ezek között is megtalálható 12 vitamin, nyomelemek, ásványi anyagok, és 18 féle aminosav.

Hatása: méregtelenítő, emésztés javító, segíti a vitaminok felszívódását, javítja az anyagcserét a vese és epe működését fertőtlenít, és regenerálja szervezetünket. Ám mielőtt saját magunk állítanánk, elő ezt a lét kérjük ki egy orvos vagy természetgyógyász segítségét, mert sokszor kellemetlen tüneteket is okozhat.


Aki szívesen kipróbálná, először vegyen egy üveg aloe vera lét gyógynövény boltban és nézze meg szervezete hogyan is reagál rá. Az italt naponta lehet fogyasztani, 10 ml igyunk meg reggel.

Kedvező hatását csak hónapokon keresztül tartó rendszeres fogyasztás esetén érezzük majd. Külsőleg is használhatjuk a gélt, vágjuk fel a levelet keresztbe és a belsejében található átlátszó gélt kenjük rá arcunkra, nyakunkra, vagy kezünkre. Figyelem! A növény külső részén található sárgás barna nedv allergiás reakciót válthat, ki ezt soha ne használjuk fel, csak a belső részben található átlátszó tiszta gélt. A gél szinte azonnal felszívódik, és azonnal látszik a hatása. Aki szeretne szebb és bársonyosabb bőrt hetente egyszer kenje át bőrét aloe vera géllel.

Holland aloe vera növény egész évben kapható a Zöldstúdió virágfarmon.

Vigye haza otthonába a természet csodanövényét. Megveszem

Az aloe gél hatásos lehet égési sebekre, ínygyulladásra, ápolja a száraz bőrt, gyógyítja sebeket, az ekcémát, a herpeszt, és a pattanásokat. A gélt nem kell leöblíteni, hagyjuk a bőrön megszáradni, havonta többször is használhatjuk.

A növény önmagát is gyógyítja a vágás felülete pár héten belül önmagától beforr.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!