Az aszparágusz ma már veszített népszerűségéből, pedig ha jól gondozzuk ezt a növényt, szép dísze lehet otthonunknak. Megmutatjuk, hogyan kell gondozni, és ápolni az aszparáguszokat.

Az aszparáguszok népes családja Afrikából indult el világhódító útjára, így hazánkba is. Két ismert és közkedvelt fajta található meg a legtöbb otthonban az asparagus densiflorus sprengeri, ismertebb nevén a spárga aszparágusz,vagy sarlós aszparágusz, és az asparagus plumosus ,vagy más néven fátyol aszparágusz.

A két faj közül a "sprengeri" a sarlós aszparágusz a népszerűbb, míg a fátyolaszparágusz egyre kevesebb otthonban lelhető fel, inkább virágkötészetben használják fel.

A sarlós aszparágusz vagy más néven díszspárga akár 60-70 cm hosszú hajtásokat is növeszthet, amelyet levélszerűvé módosult szárképletek vesznek körbe.

 

Aszparágusz öntözése locsolása:

Gyökerein megvastagodott kis göbök láthatók, amelyek a víz tárolására szolgálnak, mivel a növény eredeti őshazájában jól alkalmazkodott a száraz időszakhoz.

Épp ezért az aszparáguszokat nem szabad túl gyakran öntözni, jól bírják a szárazságot is.

Nyáron az aszparáguszt kitehetjük a kertbe, vagy a teraszra egy függő virágkosárba, akár más növénnyel is összeültethetjük, de lehetőleg kerüljük az erős tűző napsugárzást, inkább félárnyékos helyre tegyük a cserepét.

Nyáron locsoljuk rendszeresen, de a két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Télen csökkentsük le a locsolás mennyiségét.

A spárga aszparágusz jól bírja a száraz levegőt, ám a fátyol aszparágusz csak a magas páratartalmú helyen érzi jól magát.

 

Aszparágusz átültetése:

Vastag húsos gyökere miatt az aszparágusz gyorsan kinövi a kis méretű cserepet, ebben az esetben két évente érdemes átültetni, laza virágföldbe, amely jó vízáteresztő képességgel rendelkezik.

Ha átültetés után a hajtások sárgulni kezdenek, vágjuk le őket, mert így az új hajtások növesztésére ösztökéljük a növényt. Ugyanez az eljárás ha télen kezd el sárgulni, és hullani az aszparágusz, elég ha tavasszal visszavágjuk, és átültetjük új virágföldbe, hamarosan új hajtásokat láthatunk a növényen.

 

Aszparágusz szaporítása:

A növényt tőosztással, vagy magról is könnyen tudjuk házilag szaporítani.

Aszparágusz teleltetése

A fátyol aszparágusz nagyon rosszul tűri a száraz fűtött meleg helyiséget télen, a sarlós aszparágusz jobban tűri a fűtést, de 18 foknál melegebb helyiségben sárgulnak a levelek. Télen érdemes a cserepét egy kavicsos tálcára ráhelyezni, így növelve a levegő páratartalmát a növény körül.

Figyelem!

Az aszparágusz a mérgező növények közé tartozik, így kisgyermekes családoknál nem ajánlott a tartása.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!