Hazánkba is elérkezett a zamio láz. Ez a különleges pálma, ( zamioculcas zamiifolia) a bőrszerű méregzöld leveleivel díszít, a lakás modern dísze lehet. Megmutatjuk neked, hogy milyen egyszerű a zamiopálma gondozása.

Az elmúlt pár évben a zamioculcas a legkeresettebb szobanövények egyike lett.Nem elég hogy különleges leveleivel és formájával kiemelkedik a többi növény közül, de még a tartása és a gondozása is igen egyszerű. ezért bátran ajánljuk kezdő szobanövény kertészeknek is.

Sok nevet kapott nálunk, hívják zamion pálmának, zamionak, ki hogyan szereti.

A zamioculcas eredetileg a cikaszok nemzetségébe tartozik. Eredeti élőhelyén az aszály és a nedves időszak változik, ezért gyökérrendszere alkalmazkodott ehhez a körülményhez így átalakult és kis burgonyaszerű gumóiban képes a vizet elraktározni hónapokig is. Épp ezért a zamiopálma egyetlen igénye hogy ne öntözzük túl. Vastag húsos levelei és különleges gyökérrendszere igen sokáig tárolja a vizet. Ha már úgy látjuk, hogy a növény földje teljesen ki van száradva, a levelek és a gyökér akkor is tele van vízzel.

Kerüljük a tűzőnapsütést, mert levelei könnyen megéghetnek, árnyékos helyre tegyük a cserepét. Tavasztő löszig kéthetente kis mennyiségben adjunk neki tápoldatot, az öntözővízbe elkeverve. Ha jól gondoztuk a zamiopálmánkat, a növény akár 1,5 méter magasra is megnőhet, és virággal is megajándékozz minket.

A virágzás ideje nyár közepétől őszig tart. Virágzata sárgás barna színűek, kb. 7-10 cm hosszúak. A növény minden része igen mérgező, ezért kisgyermekek közelébe ne tegyük. Nyáron a növényt kitehetjük a szabadba, de csak árnyékos helyre, ahol nem éri a napsütés. Lakótelepi lakásban jól viseli a téli fűtésszezont, és a sötétebb szobákat, ilyenkor lassabban fejlődik a növény.

Amikor megvásároljuk a zamiopálmát feltűnik, hogy milyen kis cserépbe ültették a kertészek. Ez nem gond, mert szűk cserépbe is jól érzi magát a növény. Ha mégis átültetésre kerül a sor, nagyon óvatosan bánjunk vele, mert a gyökerek könnyen megsérülnek, és lepusztul a pálmánk. Átültetés után előfordulhat, hogy egy két levél elsárgul és lehullik, de ha nem bántjuk a növényt, magától helyre jön. Ne ültessük túl nagy cserépbe, csak egy vagy két számmal nagyobb méretet válasszunk neki. Laza jó vízáteresztő képességű tőzeges földbe ültessük a növényt, a legjobb a B típusú virágföld. Télen óvjuk a növényt a hideg huzatos szobáktól, mert 15 fok alatti hőmérsékleten könnyen megfázhat, és lehullik a levele.

A zamiopálma igényei:

Fényigény: Nem igényel túl sok fényt, a napsütés hatására a levelek megégnek és barnulnak.

Vízigény: Ne öntözzük túl a növényt, főleg télen hagyjuk jó alaposan kiszáradni a két locsolás között, és figyeljünk oda, ha kaspóba vagy már virágtartóban tartjuk, mert a pangó víz a növény halálát okozhatja.

Tápoldat: Tavasztő löszig kéthetente egyszer adjunk neki nagyon kis mennyiségben tápoldatot.

Átültetés: Csak akkor ültessük át a növényt, ha már nagyon kilógnak a gyökerek, mert igen érzékeny az átültetésre.

Hőmérséklet. Kerüljük a hideg huzatos klímát, mert könnyen megfázhat.

És hogy miért vonzódunk annyira ehhez a különleges növényhez?

Ha jobban megfigyeljük alakját és a leveleit, tudat alatt abban az időszakban találjuk magunkat, amikor még dinoszauruszok legelték a fák leveit, hiszen ez a növény egy kicsit az ősi trópusi világot hozza el otthonunkba.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!