Ki tudna ellenállni egy gyönyörű, színes, virágzó korallvirág látványának, amelyek a kertészeti áruházak polcain virítanak? Ám amikor hazavisszük és elvirágzik a növény, sokszor többé nem hoz virágot, és csak bosszankodunk, vajon mit rontottunk el?

Színes korallvirágok

A korallvirág Madagaszkár szigetén őshonos, húsos vastag levelei és hajtásai 30 cm magasra is megnőhetnek. A hagyományos fajták virágai 4 szirmúak, színük piros, sárga, fehér, de ma már a kertészek kitartó munkájának köszönhetően a nemesítés során nem ritka a narancssárga, rózsaszín, ciklámen színű korallvirág sem! Az utóbbi években megjelentek a telt virágú fajták is, és a minitől egészen a nagy méretig választhatunk már, otthonunk méreteihez igazítva növényt.

Természetes körülmények között a korallvirág tavasszal virágzik, de szobai körülmények között tavasztól késő nyárig is virágzásra bírhatjuk a töveket. Érdemes a növényt világos napos részre helyezni, mert fényszegény körülmények között nem fog virágot hozni. Az ideális hőmérséklet a növekedési időszak alatt 18-20 fok, a 15-16 fokos helyiségben nem fog virágozni!

Érdemes a földjét rendszeresen öntözni, télen csökkentsük le a locsolás mennyiségét, nyáron viszont öntözzük a nagy melegben bőségesen. A két locsolás között fontos hogy hagyjuk a talajt kissé kiszáradni, mivel a növény vastag pozsgás levelei tárolják nedvesség nagy részét, így a túl sok locsolás rothadáshoz is vezethet. Nyáron a növényt kitehetjük a kertbe, vagy az erkélyre, de télire mindenképp egy fűtött, meleg helyiségbe kell bevinni.

Ahhoz hogy ez a növény virágaival díszítse otthonunkat, fontos, hogy tavasszal amikor a hajtások megindulnak, hetente egyszer adjunk egy kevés tápoldatot az öntöző vízhez! Így lesz elég tápanyag a növény számára hogy virágot hozzon!

Amikor egy-egy virág már lenyílt és a szirmok kezdenek elszáradni, egy ollóval csípjük ki a levelek közül tövig, így újabb virágzásra tudjuk a tövet serkenteni. Maga a virágzás, és a meghagyott, de elnyílt virágzatok, a növény összes tápanyagát elszívják, tápanyag nélkül pedig nem fog újabb virágot hozni a korallvirágunk! Ezért is fontos a rendszeres tápoldatozás és a metszés. A felnyúlt nyurga hajtásokat is érdemes visszavágni, így tömör bokros levélzetet kapunk, ezért ezt akár évente többször is megismételhetjük.

Tehát a korallvirág titka a mérsékelt de egyenletes locsolás, a világos, napos hely, valamint hogy tavasztól őszig kapjon tápoldatot, és az elnyílt virágokat azonnal távolítsuk el!

A téli időszakban lehetőleg hagyjuk a növényt pihenni, ekkor csökkentsük le a locsolás mennyiségét, és hagyjuk el a tápoldatozást is.

A folytatásban mutatunk neked, hogyan lesz szép a viaszvirág otthonodban

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!