A ciklámen hazánkban sok éve az egyik legkedveltebb télen virágzó dísznövény, ám gondozásától és tartásától még mindig sokan félnek, mivel csak megfelelő körülmények között virágzik a növény. A ciklámen a tél egyik legszebb és legszínesebb virága, amely számtalan színben pompázik otthonunkban. Télen gyakran együtt nyílik a karácsonyi kaktusszal és a mikulásvirággal, amelyek a tél sláger növényei.

A ciklámen eredetileg Ázsiából származik, de hazánkban sem ritka a vadon előforduló ciklámen, több erdőben is megcsodálhatjuk ezt a kedves növényt. Ez az elegáns virág, ma már több méretben, színben megvásárolható, piros, fehér és a rózsaszín számtalan árnyalatában pompázik.

A ciklámen fény és hőigénye

Sajnos tény, hogy cikláment meleg túlfűtött szobában nem lehet tartani, hiszen akárcsak a legtöbb télen virágzó növény, a ciklámen is hűvös, világos helyen érzi jól magát, az ideális hőmérséklet télen 12-16 fok, ennél melegebb helyiségben gyakran sárgulnak a levelei. A fény is nagyon fontos, télen egy világos északi ablakban érdemes tartani a cikláment, ahol nem éri erős tűző napsütést.

Ha otthonunkban túlszáraz a levegő, tegyük a növény cserepét egy kavicságyra, vagy ha ez nincs, agyag granulátummal is lehet a levegő páratartalmát növelni.

 

A ciklámen öntözése

Az egyik legfontosabb tudnivaló a ciklámenről, hogy egy gumós erdei aljnövényről van szó, épp ezért a talajnak állandóan enyhén nedvesnek kell lennie, ám a vizet csak alulról adagoljuk a tálkába, mert a gumót nem szabad, hogy közvetlen nedvesség érje.

Világos helyre állítsuk a cserepét, de védjük az erős közvetlen napsütéstől, minél hűvösebb és világosabb helyre tesszük a növényt, annál tovább élvezhetjük a virágzást.

Kéthetente érdemes az öntözővízhez egy kupaknyi virágzó növényekhez javasolt tápoldatot is adni, így pótolva a növény számára az elhasznált tápanyagokat. Ha túlszáraz a levegő otthonunkban a növény számára, állítsuk a cserepét egy kavicsos tálcára, így növelve a páratartalmat a növény körül.

A ciklámen pihentetése

Sokan úgy gondolják, hogy a ciklámen egyéves növény, hiszen a virágzás végén a növény levelei is elsárgulnak és elszáradnak. Ha ekkor kidobjuk kedvenc ciklámenünket, nagy hibát vétünk, hiszen ez csak azt jelzi, hogy a növénynek eljött a pihenési időszak, tehát ha azt látjuk, hogy a virágok és a levelek is elszáradtak, hagyjuk abba az öntözést.

Várjuk meg, hogy az összes levél lepotyogjon a gumóról, majd tegyük félre a gumót. Ha van kertünk nyáron egy árnyékos helyre is kitehetjük a cikláment, de ha nem rendelkezünk kerttel, hagyjuk hogy egy sötét hűvös helyen kipihenje magát, majd ősszel ültessük át friss földbe a gumót, és kezdjük el újra locsolni.

A ciklámen ültetése

Ültetéskor figyeljünk arra, hogy a gumó felső egyharmada kint legyen a földből, és ne kerüljön mélyebbre, mint előtte volt. Így minden évben gyönyörködhetünk a ciklámen páratlan szépségében. Az átültetéshez használjunk laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, vagy keverjük be a virágföldet, homokkal, tőzeggel, vagy perlittel.

Miért sárgul a ciklámen?

A sárgulás oka lehet a magas hőmérséklet, a túl kevés fény, illetve a helytelen locsolás, ami lehet túl locsolás, illetve épp az állandó kiszáradás.

Az elnyílt virágokat, vagy az elsárgult leveleket, mindig szedjük ki, de nem szabad ollóval kivágni, hanem kézzel egy erős határozott mozdulattal húzzuk ki őket.

 

Miért nem virágzik a ciklámen?

Ha elmarad a téli virágzás, annak is több oka lehet, ezek közül az egyik a tápanyag hiány, épp ezért ősztől érdemes az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is adni, vagy évente friss földbe kell átültetni a gumót. Átültetés után egy hónapig ne adjunk tápoldatot a növények, mert ez kiégeti a gumót.

A másik ok lehet, ha nem hagytunk elég időt a gumónak a pihenésre, vagy ha idő előtt levágjuk az elsárgult leveleket, ekkor a tápanyag nem tud a gumóba visszahúzódni.

A cikk folytatása: 3 ősszel ültethető dísznövény a balkonodra,amelyek ragyogni fognak az őszi napsütésben

 

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!