Az amarillisz a tél egyik feltűnő virága, amely óriási virágával fantasztikus dekoráció lehet karácsonyra. Nagyobb bevásárló központokban, kertészeti áruházakban novembertől már vásárolhatunk amarillisz hagymát, több féle színben is. Ezeket kell cserépbe elültetnünk, és megfelelő körülmények között meghajtatnunk.

Már a vásárláskor érdemes jó alaposan szemügyre venni a hagymát, mert csak az egészséges hagyma fog nekünk szép virágot hozni. Így a puha, kellemetlen szagú, sérült hagymát még akciós áron se vásároljuk meg. Fontos hogy megfelelő méretű cserepet válasszunk az ültetéshez, nem kell túl nagy cserépbe ültetni, inkább hosszúkás cserepet válasszunk mellé.

Amarillisz ültetése:

Laza, jó vízáteresztő képességű virágföldbe ültessük, úgy, hogy a hagyma felső két harmada a talajfelszín felett legyen. Ültetés után öntözzük be a talajt, majd tegyük a cserepet egy sötét helyre. Ezután már csak mérsékelten öntözzük, nehogy a hagyma rothadásnak induljon. Ha nem tudjuk a növényt sötét helyre tenni, egy fekete kartonból készítsünk rá egy süveget, majd ezzel takarjuk be a hagymát.

Amikor a hagyma csúcsán azt látjuk, hogy megjelenik a levélkezdemény, tegyük a növényt egy olyan helyre, ahol még kevés fény éri, mert ha túl gyorsan kap teljes fényt, a hajtás felnyurgul. Hétről hétre egyre több fényhez kell szoktatni a növényt, és a locsolást is kis mértékkel növeljük számára.

Az is előfordul, hogy nem a levél, hanem rögtön a virágbimbó jelenik meg, vagy a kettő együtt. Ha az amarilliszt túl meleg szobába tesszük, és túl sok vizet adunk neki, a virágszár megdőlhet, ebben az esetben érdemes a virágot levágni és vízbe tenni.

Hőmérséklet: A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet: 15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.

Fényigény: A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Vízigény: Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.

A pihenési időszakban, ne öntözzük a növényt.

Tápanyag igény: A tavaszi vagy őszi virágzáshoz előtte kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.

A virágzás végén, amikor a virág már elszáradt, vágjuk le, de a leveleket hagyjuk meg, így az összes tápanyag visszahúzódik a hagymába. Amikor a levelek is elszáradtak, ezeket is vágjuk le, majd tegyük félre a hagymát a következő évig egy száraz, hűvös helyre.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!