A ciklámen az őszi és téli hónapok egyik legkedveltebb növénye. Gondozása egyszerű, mindössze néhány egyszerű szabályt kell betartani, ahhoz, hogy ez a kedves virág egész télen virágokkal dekorálja otthonunkat.

A ciklámen a kankalinfélék családjába tartozik, eredeti őshazája KisÁzsia. Bár hazájában kora tavasszal virágzik, a hazai virágboltokban és kertészetekben ősszel és télen van szezonja a cserepes ciklámeneknek.

Európába 1656.-ban hozták be az első ciklámen gumókat, akkor még botanikai ritkaságnak számított ez a növény. Nemesítése a 19. században kezdődött el, és a mai napig is tart, hiszen számtalan új szín és forma gazdagítja a ciklámenek családját.

Ma már nem ritkaság a mini ciklámen, a telt virágú ,márványozott, vagy csíkos levelű ezüstös ciklámen sem. Színválasztékuk pedig igen széles skálán mozog, fehér, rózsaszín és piros szín különböző árnyalataiban tündököl.

Ciklámen szobai gondozása:

A ciklámenek szobai nevelése kissé eltér az átlagos szobanövényektől, mivel téli tartásához hidegre van szükség. Tehát ha egy cikláment szeretnénk télen otthonunkban nevelni, gondozni, csak hűvös és világos helyre tegyük a növényt, mert a meleg fűtött szobában pár nap alatt elpusztul. Tehetjük két ablak közé a cserepét, vagy egy világos kevésbé fűtött üveges verandára is. Az ideális hőmérséklet a téli tartáshoz 12-18 fok.

 

A ciklámen öntözése locsolása

A cikláment csak alulról locsoljuk, nagyon fontos, hogy a gumót és levelek tövét ne érje víz, mert ez rothadásos betegséghez is vezethet.

A locsolás során ügyeljünk rá, hogy a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni, mert a gumó egy ideig tárolja a nedvességet, így ha túl öntözzük a földjét a növény pusztulását is okozhatjuk.

A ciklámen virágzása

Ahhoz, hogy a ciklámen virágot hozzon, fontos a hűvös világos helyiség, valamint hogy az elnyílt virágokat ne ollóval vágjuk ki, hanem óvatosan kézzel tépjük ki tőből. Az öntöző vízhez ősztől, tavaszig két hetente egyszer egy kupak virágzást elősegítő tápoldatot is adjunk, így egész télen folyamatos lesz a virágzás.

A ciklámen nyaraltatása ,pihentetése

Talán kissé furcsán hangzik, de mivel a ciklámen télen virít, nyáron kell magát kipihennie.  Tavasszal kezdjük el lecsökkenteni a locsolást, ekkor a levelek elkezdenek szép lassan elszáradni, majd a gumót tegyük egy félárnyékos helyre akár cserepestől. Ősszel ismét ültessük el friss virágföldbe, majd szeptember végétől kezdjük el lassan öntözni. A gumót úgy ültessük el a cserépbe, hogy a felső egyharmada a föld felett legyen, mert ha mélyebbre ültetjük rothadásnak indul. Amikor megjelennek az első levelek, ismét emeljük a locsolás mennyiségét, de soha ne locsoljuk túl a növényt.

Ha a megfelelő körülményeket tudjuk a ciklámen számára biztosítani, évről évre gyönyörködhetünk fantasztikusan szép virágaiban.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!