Sikerült tavaly átteleltetni a mikulásvirágot, de idén nem akar piros színt öltetni? Íme, a nagy titok mitől lesz piros a mikulásvirágod fellevelei!A mikulásvirág gondozásáról már előző cikkünkben foglalkoztunk, és ha ügyes voltál sikerült életben tartanod kedvenc téli növényedet. Most azt vesszük át, mit kell tenni akkor, ha idén nem akar piros színt ölteni a mikulásvirág, csak zöldek maradnak a fellevelek.

 

Mikulásvirág téli pirosítása

Január vagy február elején azt veszed észre, hogy a mikulás virágod levelei elkezdenek potyogni, hullani. Ne ijedj meg, ez egy teljesen természetes folyamat, ilyenkor a növény a jól megérdemelt pihenésére készül.

Kezd el szépen lassan lecsökkenteni a locsolást, és hagyd, hogy a levelek elszáradjanak és leessenek.

Ekkor húzzál egy védőkesztyűt, és vágd vissza a lombtalan növényt kb. 15 cm magasságig, és tedd félre egy fél árnyékos sarokba. Csak nagyon ritkán locsold, épp annyira, hogy a gyökere ne száradjon ki teljesen.

Ha van, kerted nyáron tedd ki a a mikulásvirágot a kert egy árnyékos részébe, itt újra bezöldül majd a mikulásvirág, locsold az időjárásnak és a kinti hőmérsékletnek megfelelően. Ha nincs kerted, egy sötét sarokban pihentesd a növényt, úgy, hogy kéthetente egyszer adsz neki egy kevés vizet.

Majd nyár végén, de legkésőbb kora ősszel, ahogy a hűvös idő beköszönt, ültesd át friss földbe a mikulásvirágot, és vidd be a lakásba.

És itt jön a nagy titok!

A mikulásvirág újra virágoztatása

Ahhoz, hogy a sima zöld színű fellevelek piros színt öltsenek, sötétre van szüksége a növények, mert a mikulásvirág egy rövid nappalos növény, vagyis csak napi 8-12 óra világosságra van szüksége, ez váltja ki a piros színt is.

Ha reggel 7 órától délután hatig fény éri a mikulásvirágot, a levelek zöld színűek maradnak. A megoldás, ha kora reggel mielőtt a nap felkelne, a növényt berakod egy sötét ablaktalan helyiségbe, és csak 10-11 óra körül viszed ki a világos helyiségbe. A másik megoldás, ha egy fekete kartonpapírt borítasz a növényre, így csökkentve le a világos órák számát.

 

Tehát a nagy titok, hogy a mikulásvirágot 5-6 héten keresztül mindössze napi 8-12 óra világosság érje. Így időzíteni is lehet a mikulásvirág pirosítását.

Télen tedd a növényt egy világos 18 foknál nem melegebb helyiségbe, és öntözd rendszeresen, de ne locsold túl.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!