Sok hobbykertész kedvence a fokföldi ibolya, amely képes akár egész évben virágozni. De miért barnul, foltosodik, vagy sárgul a fokföldi ibolya levele? Megmutatjuk, mit kell megvizsgálni, és hogyan lehet elkerülni, és megakadályozni a levelek barnulását.

Afrikai ibolya

A fokföldi ibolya eredeti élőhelye

Bár a címben fokföldi ibolyát írtunk, de a fokföldi ibolya nem fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara hegységből, ezért a növény neve Afrikai ibolya.

Elterjedt fokföldi ibolya neve kétszeresen is megtévesztő, hiszen egyrészt nem a délnyugat-afrikai Fokföldön él, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, másrészt felületesen szemlélve megjelenésében emlékeztet ugyan az ibolyákra, de alaposabban megvizsgálva már feltűnőek a különbségek, s rendszertanilag is távol áll az ibolyafajoktól. Tudományos nevében – Saintpaulia ionantha – a nemzetségnevet Német Kelet-Afrika tisztviselője, báró Walter von Saint Paul-Illaire neve után kapta, aki a növényt 1892-ben fedezte fel a tudomány számára[forrás?], az ionantha faji név pedig görög eredetű szó, s ibolyavirágút jelent. A növény német neve Usambaraveilchen, azaz magyar tükörfordításban Uzambara-ibolya. A Tanzánia területén található Uzambara-hegység szurdokaiban és sziklarepedéseiben őshonos. Kedvelt szobanövény, a világ számos országában megtalálhatók fajtái.

Forrás: wikipedia

 

Az Afrikai ibolya népszerűsége töretlen, amelyet annak köszönhet, hogy helyes gondozás mellett, egész évben virágzik.

Az afrikai ibolya fajtái:

A növény beszerzése is egyszerű, kevés pénzből is vásárolhatsz pár cserép afrikai ibolyát, amely kis helyen is elfér, így akár több cseréppel is tarthatsz belőle a szobában.

Ma már igen széles a fajtaválaszték ebből a kis kedves színes szobanövényből, a lila és a rózsaszín, fehér különböző árnyalataiban pompázik, mini, közepes vagy óriás változatban, telt vagy szimpla virágokkal.

Az afrikai ibolya helyes gondozása:

A fokföldi vagy más néven afrikai ibolya gondozása igen egyszerű, nem igényel túl sok idő és energia ráfordítást.

Tedd a növényt egy meleg szobába, világos ablakba, ahol nem éri nyáron közvetlen erős napfény. Az ideális hőmérséklet az Afrikai ibolya számára 20-22 C fok. 18 C fok alatt a növény levelei foltosodni kezdenek.

Locsold rendszeresen, de a két locsolás között hagyd a földjét kissé száradni. A vizet érdemes mindig csak a tálkába önteni, a leveleket ne érje víz, mert rothadásnak indulnak.

Lehetőleg ne tedd szűk kaspóba, vagy virágtartóba, mert a cserép alatt összegyűlt pangó víz, a növény pusztulását is okozhatja.

Tavasztól őszig hetente egyszer adj az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is.

Két-háromévente egyszer pedig ültesd át egy nagyobb cserépbe, friss tápdús virágföldbe.

Mihez kezdjek a letört levéllel?

Ha esetleg letörik egy szép levél a növényről, semmi gond, tölts meg egy kis cserepet laza tőzeges virágfölddel, és dugd bele a levelet. Így egy cserép növényből, csinálhatsz több növényt fillérekből.

De miért barnul szárad az afrikai ibolya levele?

Ha azt látod, hogy a fokföldi ibolyád levele barnul, vagy foltokban szárad, a következőket vizsgáld meg lépéséről- lépésre, hogy kiderítsd, mi lehet a baj:

  1. Nyáron éri –e tűző erős napfény, mert ez kiégeti a leveleket.
  2. Mikor volt utoljára átültetve a növény, ha már három vagy négy éve, lehet, hogy egy átültetés lenne a megoldás.
  3. Télen a fűtőtest közelsége okozhat gondot, a száraz levegő is okozhat barnulást, az ideális páratartalom 60-80%.
  4. Ha azt látod, hogy a levelek barnulnak, és a levélszár kocsonyássá válik, akkor a túllocsolás a gond, a két locsolás között hagyd egy kicsit száradni a földjét.
  5. Ha a leveleket sárga foltokat látsz, lehet, hogy egy levélfoltosodás a gond, ez az erős hőmérséklet csökkenés okozza, pl. ha télen szellőztetsz, de a túl hideg öntözővíz is okozhat ilyen tüneteket.
  6. A hideg levegő és a hideg öntözővíz a virágok hullását is okozhatja.
  7. Végül néhány betegség: Szürkepenész, fonálféreg, levéltetvek, és atkák. A kártevőket érdemes egy szakértővel megvizsgáltatni, és utána kiválasztani rá a megfelelő kezelést.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!