Kaptál egy gyönyörű klíviát, de valamiért nem tudod virágzásra bírni a növényt? Megmutatjuk, mi a titka a virágzó klíviának, hogy évről évre gyönyörködhess ebben a fantasztikusan szép virágban.

Narancssárga klívia

Sok olvasónk panaszkodik, hogy hiába gondozzák megfelelően a klíviát, a növény nem hoz virágot, csak leveleket. Mi lehet a titka a klívia virágzásának, miért van az, hogy egyeseknél évről évre hozza a hatalmas virágokat, míg másoknál hosszú éveken át nem virágzik.

A klívia (clivia miniata) az egyik legszebb virágzó dísznövények egyike. Nagymamáink korában, a narancsliliom, egy igen népszerű szobanövény volt, de most kezd újra divatba jönni.

A klívia legtöbbször tavasszal virágzik, de egyes fajoknál már tél végén megjelenik a virág. A piros vagy narancsvörös színű virágok akár 40-50 cm magasak is lehetnek, a virágokból pedig bogyótermések fejlődnek, ezek a növény magjai. A termést csak akkor érdemes meghagynod, ha a magokat el szeretnéd vetni, ellenkező esetben inkább vágd le a virágszárat, így a növény nem fordít rá még több energiát és tápanyagot.

 


Nézzük meg lépésről lépésre a klívia gondozását:

Klívia fényigénye:

A klívia egy fényigényes növény, ezért ha félárnyékos vagy szűrt fényre teszed, sajnos a virágzás is elmarad. Így első lépésként tedd át egy világos ablakba a növényt, de nyáron védeni kell az erős tűző naptól.

A klívia pihentetése:

Mivel a növény a virágzáshoz nagyon sok tápanyagot elhasznál, így fontos a tápanyagok rendszeres utánpótlása. Nyáron, ha van kerted egy árnyékos védett helyre ki is teheted a növényt.

Hetente egyszer az öntözővízhez adagolj egy kevés tápoldatot is.

Ám ahhoz, hogy a növény virágot is hozzon ne csak zöld leveleket, be kell iktatni egy pihenési időszakot. Augusztustól 8 héten keresztül kell a növény számára a nyugalmat biztosítanod, amely azt jelenti, hogy maradhat a világos ablakban, de a locsolást csökkentsd le, és a tápoldatozást is hagyd el.

A pihenést itt nem azt jelenti, hogy a leveleknek is el kell száradni, mindössze egy kis pihenést kell a klíviának biztosítanod. Ha ezt nem kapja meg a növény, a virágzás is elmaradhat.

krémszínű klíviák a kertben

A klívia hőmérséklet igénye:

A klívia hőmérséklet igénye tavasztól őszig átlagos szobahőmérséklet, 18-22 C fok, de a pihenési időszakban hidegre van szüksége, 10-12 C fokot kell számára biztosítanod. Ennek hiányában a virágzás elmaradhat, mivel a tartós meleg hatására a virágrügyek elhalnak, ha pedig a hideghatást lerövidíted, a virágok rövid szár részel fejlődnek majd.

A klívia átültetése:

Elvirágzás után érdemes a klíviát két vagy háromévente átültetni friss tápanyag dús földbe. Az átültetésnél figyelj a gyökerek épségére, mert igen könnyen sérülnek. Ha azt látod, hogy a cserépben már több tő klívia is fejlődik, végezz el egy tőosztást, és ültesd szét őket külön-külön.

Az átültetéshez laza jó vízáteresztő képességű tőzeges vagy kéregdarabokkal dúsított virágföld az ideális. Mivel a klívia nem szereti, ha a gyökerei kinövik a cserepet, ezért a túl szűk cserép, és a régi elhasznált virágföld is okozhatja a virágzás elmaradását.

+ 1 tipp:

Ha magról szeretnéd a klíviát szaporítani, bátran próbáld meg, de a magvetéssel szaporított klíviák gyakran csak 3-5 év után kezdenek el virágozni. Ezért fordulhat elő az is, hogy veszel valahol egy szép zöldellő klíviát, de az nem virágzik az otthonodban. Ebben az esetben elképzelhető, hogy az adott növény magról lett szaporítva, és ezért nem virágzik, még pár évig. Leggyakrabban a 12-14 leveles példányok hoznak csak virágot, tehát ha a te növényeden még csak 4-5 levél található, várnod kell a virágzásra.

Ha egyszer a klívia virágzásnak indul, akkor érdemes a cserepét az adott helyen hagyni, és nem mozgatni.

A cikk folytatásában megmutatjuk  neked miért potyog le a kis levelű fikusz összes levele pár nap alatt

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!