A viaszvirág (Hoya) a selyemkóró félék (Asclepiadaceae) családjába tartozik, eredeti hazája Ausztrália. A nemzetségbe mintegy 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik.

Bár igénytelen növényként van számon tartva, ha igazán szép viaszvirágot szeretnél otthonodban látni, néhány gondozási szabályt érdemes betartanod.

Nevét fantasztikusan szép viaszszerű virágairól kapta, amelyek egész nyáron át virágoznak, csillag alakúak és erősen illatosak. A kis csillag alakú virágok, egy gömbformát alkotnak, amelyek tényleg szemkápráztatóak tudnak lenni. Bármennyire is szépek ezek a virágok, kézzel soha ne érintsd meg őket, mert ettől lepotyognak.

Viaszvirág hoya

Fajta és forma választéka igen nagy, ma már több színben is kapható a kertészeti áruházakban.

A viaszvirág egy kúszó cserje, így mindképp támasztékra lesz szüksége a növekedéshez, amely lehet egy műanyag viráglétra, de a legjobb, ha egy erős huzalból vagy fából barkácsolsz neki egy támasztékot, amelyen a vastag viaszszerű levelek és hajtások meg tudnak majd kapaszkodni, amelyek akár a 3 métert is elérhetnek.

A viaszvirág fényigénye:

A viaszvirág kedveli a napos világos helyiséget, félárnyékban a virágzás elmarad, vagy csökken az intenzitása. A viaszvirágot mindig ablak elé, vagy az ablakhoz minél közelebb tedd, ahol sok napfényt kap, de nyáron védd az erős tűző napsütéstől. Ha egyszer találtál egy olyan helyet a viaszvirágnak, ahol jól érzi magát, lehetőleg ne változtasd a helyét.

A viaszvirág öntözése:

Tavasztól őszig földjét tartsd állandóan nedvesen, de a két locsolás között hagyd kissé száradni a talajt, és kerüld a pangó víz kialakulását, pl. ha kaspóban van a növényed tartva. Mivel a növény a vastag húsos leveleiben sok vizet képes tárolni, így a túllocsolás kerülésére okvetlenül figyelj oda. Mind a túllocsolás, mind a vízhiány a virágzás elmaradását okozza, így otthonod hőmérsékletéhez érdemes igazítani a locsolást is.

Ősszel kissé csökkentsd le a locsolás mennyiségét, télen elég, ha ritkábban locsolod a földjét.

A viaszvirág hőmérséklet igénye:

Tavasztól őszig az átlagos szobai hőmérséklet ideális a számára, ám télen, ha van rá lehetőséged, egy 10-15 fokos világos helyen teleltesd a növényt.

A viaszvirág átültetése:

A fiatal növényeket két-háromévente egyszer érdemes átültetni, ehhez savanyú virágföldet érdemes használnod. Ne ültesd át túl gyakran, mert a viaszvirág nem szereti a túl nagy cserepet, sőt egyesek szerint, a kis cserépben sanyargatott növény többet is virágzik.

A virágzás elmaradásának okai:

Ha a viaszvirágod nem virágzik egész évben, ennek oka lehet a túl kevés fény, vagy a tápanyag hiány. A túl fiatal viaszvirágok még nem hoznak virágot, így ha a te növényed még csak pár leveles növény, ne várj tőle csodákat.

Ha a viaszvirágod nem volt évek óta átültetve, és már túl kicsi neki a cserép, tavasszal, vagy nyáron ültesd át egy nagyobb cserépbe, savanyú virágföldbe. Ha pedig nem a cserép mérete a probléma, tavasztól őszig két vagy háromhetente egyszer egy kevés tápoldattal tudsz neki tápanyagot juttatni.

Viaszvirág

Az idősebb növényeket már nem szabad átültetni, itt csak a felszíni talajt szabad lecserélni, így ezeknél a növényeknél csak a tápoldatozással tudsz tápanyagot juttatni a növénynek.

A viaszvirág szaporítása

A viaszvirágot nagyon könnyen tudod szaporítani, ehhez vágj le egy hajtásrészt, majd ezt tedd bele vízbe, vagy földbe, amelyek kis idő múlva gyökeret fognak ereszteni.

A viaszvirág metszése

A növény, metszést nem igényel, sőt az elnyílt virágokat sem szabad leszedni, mert így a következő évi virágzás elmaradását is okozhatod.

Ezt jó, ha tudod!

A viaszvirág mérgező, így a tejnedve soha ne kerüljön a bőrödre, mert allergiás reakciót is kiválthat.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!