A fagyok elmúlásával, szedjük le a rózsákról a takarást, és ha szép napos idő van, a metszésüket is megejthetjük. A tapasztalt kertészek azt szokták mondani, akkor kell metszeni a rózsákat, amikor az aranyeső virágzik.

Tisztítsuk meg a gyepet, egy lombseprűvel fésüljük át jó alaposan, így a fű levegőhöz jut, és a rothadásos betegségeket is elkerülhetjük, ha összegyűjtjük a gyepen maradt avart, leveleket.

A cserjékről és az évelő növényekről is szedjük le a téli takarást.

 

Az örökzöld sövényeket még márciusban vágjuk vissza, mert így erősebb és szebb hajtásokat hoznak majd nyáron. A balkon és dézsás növényeket kezdjük el átültetni, vagy ha túl nagy cserépbe van ültetve, a felső talajréteget cseréljük le.

A muskátlikat is kezdjük el felébreszteni átültetéssel, és ha van rá lehetőség tegyük át őket egy világosabb és melegebb helyre, hogy szép lassan szoktassuk őket hozzá a fényhez és a meleghez.

Márciusban vethetünk a szabad földbe a spenótot, a zöldborsót, a sárgarépát, a retket, a hagymát, és a tépősalátát, petrezselymet. A többi zöldség és virágmagot vetés után védett fagymentes helyen neveljük.

Ebben a hónapban már megjelenhetnek az első csigák, érdemes őket összeszedni.

Ha még nem tettük meg, ássuk fel a talajt, és forgassunk bele komposztot, vagy érlelt trágyát.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!