Már márciustól ültethető, a frézia amely a szivárvány minden színében pompázik.

 

A frézia pár éve hazánkban még ritkaságnak számított, és termesztése nagyüzembe folyt. Kiskertekben ritkán találkoztunk vele, leginkább a csokrokban vágott virágként láttuk viszont. Ám ma már bárki ültethet fréziát a kertjébe, hiszen a holland virághagymák már elérhetők a kertészek számára is.


A frézia egy igen érzékeny kis növény, így gondozása és termesztése sem volt egyszerű feladat, de ma már a Hollandiából érkező hagymákat úgy keresztezték az ottani kertészek és nemesítők, hogy a kezdő kertészek számára is ültethető és nevelhető legyen. Szín és forma gazdagsága is lenyűgöző. Szinte a szivárvány minden színében megtalálható, és választhatunk az egyszerű vagy a telt virágú fajták közül is.


A frézia hagymákat februártól egészen április elejéig ültethetjük balkonládába, nagyobb cserépbe, és ha a hőmérséklet tartósan 5 fok felett marad éjszaka is, akkor szabadfölde is. A virágzási idő májustól szeptember elejéig tart, de fajtától is függ. Mivel a frézia akár 60 cm magas virágszárat is növeszt, akár vágott virágnak is alkalmas, de teraszra vagy erkélyre cserepes növényként is ültethetjük.


A hagymákat kb. 5 cm mélyen ültessük el, és 30 cm sor és tőtávot tartsunk közte. Ültetésre egy napos világos helyet válasszunk, vagy ha cserépbe ültetjük, helyezzük el a növényt minél naposabb részen.

Egy hagymából akár két-három virágszár is fejlődik, amelyen akár 10-15 csodálatosan illatozó virág fejlődik ki.


A frézia igen érzékeny a fagyra ezért ősszel a fagyok beállta előtt okvetlenül szedjük fel a hagymákat és vigyük védett helyre. A hagymákat a felszedés után érdemes osztályozni, méret szerint így jövőre saját magunk tudjuk szaporítani fiók hagymákkal a frézia állományunkat. Bátran ajánljuk minden hobbi kertésznek a frézia ültetését legyen szó akár kiskertről, akár csak egy erkélyről, hiszen csoportosan ültetve nagyon szép színfolt lesz.

Válasszunk vegyes színűt, vagy narancssárgát, kékkel kombinálva, ez a kis apró tavaszi virág színt és vidámságot hoz környezetünkbe.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!