Már csak kb. egy hónap és újra lehet kertészkedni. Ideje átgondolni mit is szeretnénk idén ültetni kertünkbe. Íme, néhány ötlet.

Első lépésként kertünk talaját kell megvizsgálni.

A talaj összetétele meghatározza, milyen növényeket ültessünk kertünkbe. Gondolkodott ön már azon, hogy az erdőben hogyan lehetnek a növények évről évre olyan szépek, pedig senki nem gondozza őket? Nos, a természet tudja a dolgát.

Minden ősszel a lehullott levelek, az elkorhadt ágak, és minden lehullott szerves anyag visszakerül a talajba, ez az úgynevezett komposzt. Ezek az anyagok lebomlanak, majd a növények újrahasznosítják, ebből nyerik a tápanyagot.

Viszont mi szeretjük tisztán tartani kertünket, összeszedjük a leveleket, az ágakat. Az ön kertjében van komposzt? Ha nincs ideje készíteni és visszadolgozni a talajba a lehullott leveleket, és ágakat. A növények hálásak lesznek érte.


Amikor már kint nincsenek fagyok, egy kicsit ássuk fel a talajt, és forgassunk bele jó minőségű marhatrágyát. Ettől a növények szépek és egészségesek lesznek. Amikor ezzel kész vagyunk, gondoljuk, ki hogyan is szeretnénk kertünket berendezni. Akár egy rajzpapírra is lerajzolhatjuk elképzelésünket.

Gyepek!

A zöld gyep a kert egyik legszebb és legmegnyugtatóbb része, akár csak napozásra akár színfoltként ültetjük. Jelöljük ki a gyep helyét, majd írjuk össze mire lesz szükségünk, pl. hogy milyen fűmagot szeretnénk elültetni. Rengetek, új fűmag keverék van forgalomba, van szárasság tűrő, vagy taposás tűrő, van amit gyerekek mellet érdemes ültetni, és van, ami százszor szép fűmaggal van bekeverve.

Ha szép zöld felületet szeretnénk kapni fontos az állandó ápolás és gondozás, a rendszeres nyárs és öntözés, valamint érdemes beszerezni tápot a fű részére. Ha úgy gondoljuk nincs időnk a gyep gondozására és heti ápolására, helyettesítsük egy szép zúzott kővel, apró kaviccsal, netán fakéreggel, ezek is olyan szépen kiemelik a virágok színét, mint a zöld gyep.

Cserjék fék, és kúszónövények.

A cserjék kisebb fék ás kúszónövények, szinte egész nyáron át virágoznak, és nincs is velük túl sok munkánk. Ha kisebb kerttel rendelkezünk, válogassunk össze törpe növényeket, vagy olyan kúszó bokrokat, amelyek lehet rendszeresen metszeni. A metszéssel nem csak kordában tarthatjuk a növényeket, de sokkal szebbek és egészségesebbek is lesznek. Ha van egy támfal vagy egy kerítés érdemes kúszó növénnyel, pl. lilaakáccal, vagy futó rózsával netán futó babbal beültetni.

Kártevők és betegségek:

Sajnos ezekre kell a legjobban odafigyelni, hiszen egy komolyabb betegség akár az egész kertünket kiirthatja. Figyeljük növényeinket, és ha bármilyen rendellenességet látunk, azonnal keressünk rá megfelelő gyógyírt.

A gombás megbetegedés általában nyirkos kertekben fordul elő, ilyen pl. az árnyékos, de nedves helyre ültetett ágyás, pl. páfrányok, árnyliliomok. De a napsütötte helyen is előfordulnak nagy számban a levéltetvek, ez ellen sok természetes ellenszert találunk, pl. a fokhagymát.

Ezután jöhetnek a virágágyások.

Tervezzük meg a virágágyások pontos helyét, valamint a virágok elhelyezését szín és méret szerint. Gondoljuk, végig mit ültetünk tavasszal, és mi fog nyílni nyáron. Ha ügyesen válogatjuk össze kertünk lakót minden hónapban virágzó színfoltot kapunk. Tavasszal jöhetnek a tulipánok, a nárciszok, majd májusban az egynyári virágok, és nyár végén az évelők fognak nyílni kertünkben.


Növények edényben.

Ne feledkezzünk meg a teraszról vagy a virágládákról sem. A balkonládába vagy függő cserépbe ültetett növények szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak minden kertben. Ha van egy szép teraszunk vagy erkélyünk bátran ültessünk ide minél több muskátlit, egynyári virágot, de a kertbe akár fűszernövényeket is telepíthetünk. A balkonládák mozgathatók, így könnyedén tudjuk a helyüket változtatni, a nagyobb virágtartóba ültetett kompozíciók pedig megtörik a kert egyhangúságát ahol az szükséges.

Ha a kert minden részét megtervezzük előre és minden a helyére kerül, a növények hamar kifejődnek, és így a talaj nem szárad ki, a gyomok pedig nem tudnak elszaporodni.


Ne májusban kezdjünk el gondolkodni, mit hová is ültessünk, tervezzük meg már most a 2009-es kertet. Aki spórolni szeretne, szerezzen be virágmagokat, ezeket hajtassa meg február március körül, így nagyon sok pénzt lehet megtakarítani.

Indul a kertészeti szezon, íme a legfontosabb kerti munkák!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!