Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bár ma még esik a hó, de már csak pár hét és kisüt a nap. Ilyenkor már mindenki várja a meleg tavaszi napsütést, amikor felmelegszik az idő, és több a világos órák száma is. Március közepétől már el lehet kezdeni ültetni, néhány zöldséget és virágot.

Ha nem szeretnénk az utolsó pillanatban kapkodni, ideje készülődni a tavaszra.

Első lépésként, ha van, kertünk tervezzük meg az idei kert összeállítását, mit hová is szeretnénk ültetni. Papíron rendezzük be kertünket, hová szeretnénk a virágokat, hová a zöldségeket, netán a fűszernövények helyét.

Ha erkélyünk van, szedjük elő a tavalyi balkonládákat és cserepeket, mossuk ki őket, hogy amikor ültetni kell, már minden rendben legyen. Takarítsuk, ki a felesleges kacatokat legyen szó akár kertről vagy erkélyről és készítsük elő a balkonládákat és cserepeket.

A megmaradt ám felbontott virágföldeket, már idén ne használjuk fel, mert minden fontos tápanyag kimegy belőle, ezt inkább szórjuk ki a kertbe, vagy olyan növények ültetéséhez használjuk fel, amit az idén már nem ültetünk át, csak a felső talajréteget kell lecserélni. Nézzük át szobanövényeinket és szerezzük be a megfelelő nagyságú és mennyiségű cserepet és virágföldet, hogy ne kelljen egyszerre sokat haza cipelni, akár kisebb mennyiségben is megvehetjük.

Ha tavaly tönkre ment néhány szerszám, vagy eltört pár cserép ideje újat beszerezni, vagy megélezni őket. Vegyük elő a fűnyírót is, és vizsgáljuk, meg milyen állapotban van. A virágmagokat már most elkezdhetjük kisebb mennyiségben megvásárolni, így nem kell sok pénzt elkölteni egyszerre.

Pár hét és beindul a nedvkeringés a fákban cserjékbe, ezeket metsszük vissza, ha ősszel nem tettük meg. Ne felejtsük el a megfelelő tápoldatot is megvenni, hiszen nem adhatunk minden növénynek ugyanolyan tápoldatot.


Ha ügyesen ütemezzük kertünket és a vásárlást, talán nem érezzük soknak majd a kiadásokat, viszont februártól szeptemberig gyönyörű virágos kert köszönt minket minden reggel.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!