A liliomok családja mintegy 100 fajtából és számtalan változatból áll, az egyik legrégebb óta termesztett kerti dísznövény. Őshonos növénynek számítanak Európába, Ázsiában, a Fülöp szigeteken, és Észak Amerikában is.

Mivel számtalan faj és kereszteződés látott napvilágot az elmúlt években egyszerűbb, ha a csoportokat jegyezzük meg. Kilenc különböző csoportba soroljuk őket ezek pedig: Hansonii, Candidum, amerikai, Longiflorum, Trombita, Ázsia, Keleti, egyéb hibridek, és Aurelianense.


A liliomok hagymás növények, amelyeknek a hagymái rojtos pikkelylevelekből állnak, és részben rizóma szerűek.


A virágok egyesével, de akár fürtben is nyílhatnak, hat, egyforma vagy csillagalakban elhelyezkedő virágszirom levéllel. A szirmok között bújnak meg a T alakú porzók, amelyek még szebb kontrasztot adnak a sziromlevélnek. A virágok formája is igen változatos, hiszen van köztük tulipán alakú, kehely, csupor, tölcsér vagy épp trombitaforma is.


De nem csak a forma, hanem a színvilág is lenyűgöző, hiszen a szivárvány minden színében megtalálhatók, a fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga piros, bordó, sőt még a fekete árnyalataiban is, és ha nem elég a szín kavalkád kertünkben választhatunk csíkosat, kockásat, foltosat, vagy épp cirmosak.


A liliom hagymákat március végén, április elején ültessük ki a szabadba, évelő vagy vágott virágágyásba, ezek a hagymák már júniustól virágba borulnak. A napos és kissé félárnyékos helyet is szeretik, a virágok magassága elérheti a 70-80 cm.-t is.


Mivel télálló növények, így nincs szükség felszedésre, ám ha szaporítani szeretnénk, őket ősszel mégis csak szedjük fel a hagymákat és a sarjhagymákat osszuk szét.

A liliomok színt és hangulatot adnak kertünknek, erkélyünknek, bátran ültessük őket kertünk több pontjára is.