Összeesett piskóta:

A piskótatészta sütése nagy gyakorlatot és odafigyelést igényel, így gyakran előfordul, hogy összeesik a tészta, aminek az oka lehet a túl sok cukor, a túl sok liszt, vagy a túlforró sütő is. Ha már megtörtént a baj, borítsuk ki a tésztát a sütőformából és rétegezéssel készítsünk belőle egy somlói galuskát.

Túlmelegített csokoládé

Amikor csokoládét kell felmelegíteni sokan nem is tudják, hogy a túlmelegített csokoládé ragacsos, sűrű és szemcsés lesz, amivel már nem lehet szépen dolgozni. Az ilyen csokoládét sem kell kidobni, keverjük össze tejszínnel, majd használjuk fel fagylaltok vagy sütemények töltésére.

Majonéz:

A házi majonéz készítése is gyakorlatot igényel, de sajnos így is előfordul, hogy összeugrik a majonéz. Ilyenkor vagy túl gyorsan adtuk hozzá az olajat, vagy a hőmérséklet nem volt megfelelő.

Fontos hogy az olajat csak kanalanként adjuk hozzá és folyamatosan keverjük, majd ha van, robotgépünk azzal dolgozzuk ki. Ha mégis összeugrik, öntsük tiszta tálba és keverjünk hozzá egy tojássárgáját.

Morzsás tészta

A linzer tésztánál fordul elő, hogy nem áll össze a tészta és akárhogy gyúrjuk, morzsásodik és darabjaira esik. Ekkor ne küzdjünk, ellenne, hanem hagyjuk, hogy minél kisebb morzsára essen, szét tészta majd újra gyúrjuk össze.

Csoki hab készítése

A csoki hab egy gyors és nagyon finom édesség, de gyakran nem olyan az állaga, mint amilyen a nagy könyvben meg van írva.

Ekkor valószínűleg túl heves mozdulatokkal kevertük össze a habot, és ez lehet a gond. Vegyünk egy spatulát vagy gömbölyű fejű habverőt majd óvatosan keverjük át. Ha mégsem szilárdul meg, használjuk fel csoki öntetnek.