Ha tavasz, akkor itt a medvehagyma szezonja! Mutatunk neked egy finom és egészséges medvehagymás spárgás rizottó receptet.

Tavaszi medvehagymás rizottó recept

Hozzávalók 4 személyre:

250 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs

1 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)

2 evőkanál olívaolaj

30 dkg vaj,1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 csomag (500 gramm) fehér spárga

1,5 dl száraz fehérbor

70 dkg vaj a pihentetéshez

12 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez

kb 10 levél medvehagyma apróra vágva.


Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát és pucolt spárgát apróra vágom (a rügyeket, azaz a spárga csúcsait félreteszem) és 30 deka vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.


Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó. Kb 10 perc után (azaz a főzés félidejénél) hozzáteszem a rügyeket is, hogy azok roppanósak maradjanak, mégis kicsit megfőjenek a rizottó krémes levében.
Kb 20 perc alatt "al dente" lesz a rizottó, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg(!!!) 70 dkg vajat és a parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.
Tálaláskor megszórom az apróra vágott medvehagymával és már fogyasztható is.

Jó étvágyat hozzá!

Balkai Marianna


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!