kedd, 16 január 2018

Ha szeptember, akkor itt a befőzés ideje!

Egy jó kertész a nyár végén élvezheti igazán munkája gyümölcsét szó szerint, hiszen most van itt az ideje a szüretnek és a befőzésnek.

Íme, három remek dzsem recept a kertészeknek!

Őszibarackdzsem

Elkészítése: Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5–6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is.

Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is. A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.

Szilvadzsem

Elkészítése: Mosás után 5–6 darabban vágjuk le a szilva húsát a magról, és helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 20 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a kásás, savanykás ízű, nem magvaváló szilvafajtákból lehet készíteni. Ezeket az különbözteti meg az édesebb étkezési szilvától, hogy a héjuk könnyen lefejthető, az alatta levő gyümölcshús pedig lekvárszerűen szétnyomható. Finom dzsemet készíthetünk nem magvaváló ringlószilvából is, de igazán jó íze csak az apró szemű, vadon termő kék színű ringlónak van. Ma még sokan vannak, akik a szilvából nem dzsemet, hanem lekvárt készítenek. Az agyonfőzött, összepödörődött héjú szilvalekvárnak azonban koránt sincs olyan jó íze, mint a szilvadzsemnek. Aki azonban továbbra is ragaszkodik hozzá, az ne savanykás, hanem édes magvaváló szilvát használjon lekvár főzésre. A hazai fajták közül legalkalmasabb erre a célra a szeptemberben érő besztercei szilva. Akkor célszerű beszerezni, amikor a gyümölcs szár felőli vége kezd ráncosodni, mert ebben az állapotban a legmagasabb a cukortartalma. Ez esetben a lekvár már nem szorul külön édesítésre. A lekvárnak való szilvát ketté kell választani, és a mag eltávolítása után addig kell főzni, amíg pasztává sűrűsödik.

Sárgabarackdzsem cukor nélkül 2.

Hozzávalók: 2 kg érett sárgabarack, 10 teáskanál Polisweet édesítőszer. Időigényes.

Elkészítése: A sárgabarackokat alaposan megmossuk, többször váltott vízben addig dörzsöljük, amíg a víz teljesen tiszta nem marad. Lecsöpögtetjük, és félbevágva kimagozzuk. Befőző lábosba tesszük, és kézzel kissé összetörjük. Nagyon kis lángon (legjobb lángelosztót használni) legalább 40 percig főzzük, közben többször megkeverjük, hogy ne égjen le. A tűzről levéve befedjük, és 24 órán át, állni hagyjuk. Másnap újra felforraljuk, és takaréklángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Újból letakarjuk, és eltesszük a következő napig.


A harmadik napon felforraljuk, de csak 20 percig főzzük. Ekkor már belekeverjük az édesítőt, végül kicsi üvegekbe töltjük. Légmentesen lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk másnapig. Megjegyzés: Ha a sárgabarack nagyon érett, az édesítőszer el is hagyható. A háromszori főzés következtében a gyümölcs saját cukortartalmánál fogva kellően besűrűsödik.

Ha tetszett a cikk küldje tovább!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

A kezdő kertészek 10 leggyakoribb hibája 5+5 aranyszabály kezdő vetemény kertészeknek - 1 RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát.

Bővebben...:

A jó magnak jó talaj kell!

Aki kertészkedni szeretne, első lépésként a talaj minőségét kell szemügyre vennie, hiszen jó talaj nélkül nincsenek szép növények és ízletes zöldségek sem.

Bővebben...:

1001 jó tanács a kerthez!

Ismét összegyűjtöttünk néhány hasznos jó tanácsot a kerthez, hiszen már csak pár hónap van hátra, hogy ismét kertészkedjünk. Bővebben...:

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...:

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

Napos sziklakertbe ültessünk Tengerparti pázsitszegfűt!

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria martima) egyetlen kertből sem hiányozhat, vidám színű kerek virágfejei, a pázsitszerű párnákon szinte lebegnek.

Bővebben...:

Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Bővebben...:

A hét tippje: Így futtassuk fel az uborkát!

Hosszú évek óta jól bevált módszer az uborka futtatása. Alakíts ki egy kb. 1/2 m széles ágyást. A hossza csak Tőled függ. A széleitől 10-10 cm távolságra, mintha zöldséget vetnél, húzz egy kis árkot, és ebbe rakd egyesével a magokat 8-10 cm távolságra egymástól.

Bővebben...:

Itt a fekete paradicsom mag a kumato!

Tíz év keresztezéssel egy svájci cég, a Syngenta egy teljesen újfajta paradicsomot hozott létre, a neve kumato, magyarul fekete paradicsom.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: