Ám az ügyes hobbi kertész, barátok és ismerősök nagy örömére gyümölcsbort készít a feleslegből.

Szinte minden gyümölcsből készülhet bor, de nem mindegyik lesz igazán finom és ízletes. A legjobb bor a meggyből, a ribiszkéből és az almából készül. Nem tanácsos viszont körtéből, kajsziból, őszibarackból készíteni házilag, mert ehhez nagy szaktudás szükséges, és a borkészítés közben ezek a gyümölcsök elvesztik aromájukat.

A szamóca és a málna esetében is ugyanez áll fent, főzés közben és az érlelés alatt a gyümölcs átalakul és elveszti jellegzetes zamatát. Persze ez nem jelenti azt, hogy más gyümölcsből nem érdemes bort készíteni, de ízük és zamatuk nem lesz annyira aromás, mint az említett gyümölcsök esetében.

Meggybor készítése:

A meggy borhoz szinte bármilyen meggyfajta felhasználható, de mindenképp sötét bordó érett ropogós zamatos meggyet válasszunk.

A beteg szemeket nagyon gondosan válogassuk át és távolítsuk el, mert ezek elrontják a bor zamatát. A szemeket mossuk meg jó alaposan többször is, a szárat távolítsuk el, majd jó alaposan zúzzuk össze a gyümölcsöt. Ha illatos és zamatos bort szeretnénk 10 % törött magok is adhatunk mellé.

A zúzott cefrét két napig előerjesztjük, ám előtte fajélesztővel beoltjuk, és 10 literenként adunk hozzá 2 g ammónium foszfátot. Az erjesztéshez használhatunk nagyobb fahordót, vagy nagyméretű befőttes üveget is. Ezután szétválasztjuk a levet a gyümölcshústól egy szitán átszűrjük az

egészet.

Egy liter borhoz kb. 1,5 kg gyümölcsre van szükségünk. A jó meggybor alkohol tartalma kb. 11 térfogat százalék, savtartalma 7 %, amelyhez 1 liter léhez 1 liter vizet kell számolni. Így a hígított lé savtartalma 8 ezrelékre csökken, míg a cukor tartalma 4%-ra.

2 liter hígított léhez adjunk 40 dkg kristálycukrot méghozzá szirup formájában, amely lehet hideg vagy meleg is. Ezután erjeszteni kell a bort, amelyet a harmadik hét után fejtsünk le, majd újabb 5 hét után jöhet a második fejtés. A második fejésre a bor kitisztul és szép rubint vörös színt kap. Ahhoz hogy a meggybor ne legyen újra zavaros fogyasztás előtt édesítsük meg 4-5 dkg cukorral. Az így elkészült bor akár két évig is eltárolható.


Ribiszke bor:

A borkészítésre egyaránt alkalmas a piros a fehér és a fekete ribiszke is. A legjobb változat a piros gyümölcsből érhető el, sőt ennek a gyümölcsnek igen magas a C vitamin tartalma, ami a borban is megmarad.

A ribiszkét szedjük, le fürtökben itt nem fontos a szárat eltávolítani hagyhatjuk egyben. A fürtöket jó alaposan átmossuk többször is, majd présen vagy más eszközzel összezúzzuk. Ezt a zúzalékot előerjesztjük, majd jöhet a szétválasztás, a sajtolás és a lé készítés.

100 kg gyümölcsből kb. 70 liter lét nyerünk ki. Itt is érdemes a 7 ezrelékes savtartalomra, és a 11% -os alkohol tartalomra törekedni. 1 liter léhez adjunk hozzá 2 liter vizet, de a végén kisajtol levet ne keverjük bele, hanem tegyük félre. A visszamaradt törkölyt sajtoljuk ki újra és ezt keverjük a hígított léhez. Ezután minden liter léhez keverjünk bele 20 dkg cukrot, ezt szintén szirup formájában adjuk hozzá.

Azután jöhet az erjesztés, a fejtés, majd az újabb fejtés a szűrés üvegbe töltés. A ribiszke bor a harmadik év tárolás után lesz a legfinomabb.

Almabor:

Az almabor sok vidéki településen ma is az egyik legfinomabb házilag készített bor. A gyümölcsbort a téli vagy őszi almából érdemes elkészíteni, itt is a bő levű, kissé savanykás lédús fajtákból. Az almából 65% cukortartalommal és 8% savtartalommal tudunk bor készíteni.

Az almákat mossuk meg, szeleteljük fel és jó alaposan zúzzuk össze akár egy húsdarálón is ledarálhatjuk. Itt nincs szükség hígításra, tehát minden liter alma léhez adjunk hozzá 12 dkg cukrot, szintén szirup formájában. Fontos hogy a préselés és a sajtolás jó alaposa legyen, hogy minden cseppet kinyerjünk a gyümölcsből és ráadásul gyors is, hiszen az alma húsa gyorsan barnul.

Az almabort többször is érdemes lefejteni, míg tiszta aranysárga színt kapunk, így gondosan kezeljük és öntögessük. Ezt a fajta bort egy évig lehet tárolni, utána el kell fogyasztani, a bor állaga semmivel sem lesz jobb tárolás útján.

Minden hobbi kertésznek ajánljuk a saját gyümölcsbor készítésének kipróbálását, ám aki úgy érzi nem ért hozzá egy kis gyümölcslevet is készíthet a finom nyári gyümölcsökből.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!