Gardencenter, bevásárló központ virágbolt, kertészet, csomagküldő szolgálat, és nemesítők, vagyis választhatunk, hol szeretnénk citromfát vagy citrus félét vásárolni.

Ma még mindig különleges növénynek számítanak ezek a mediterrán növények, hiszen tartásuk és gondozásuk több feladatot igényelnek, mint a hazai növények. A legtöbb helyen dézsában vagy cserépben árusítják, a citrus féléket a vásárlásra legjobb időszak a tavasz, vagyis április végétől május közepéig.

Miért épp ez az időszak?

Nos mert ekkor már jó idő van, így nem kell félni, hogy a növény, megfázik, ekkor indul fejlődésnek így láthatjuk a friss hajtásokat, a virágzást és esetleg a termésképződést is.


Mire érdemes odafigyelni ha citrus félét szeretnénk vásárolni?

A növény lombja és levelei legyenek élénk zöldek, és egészségesek. A citrus a korához képest rendelkezzen megfelelő hajtás és ágrendszerrel, ha túl kevés a levél és a hajtás a növény méretéhez képest lehet, hogy a beteg részeket eltávolították, hogy a vásárló ne lássa. A sárgult, vagy száradó levelű növényt még akciós áron se vegyük meg, mert nagy rá az esélyünk hogy pár hónap múlva tönkre egy. Ha csomagküldő szolgálattól rendelünk ilyen növényt, bontsuk ki a csomagot, amíg a futár ott van és győződjünk meg róla, hogy a növény egészséges és megérte az árát.

Ha sikerült megvenni egy egészséges szép citromfát, vigyük haza és keressünk neki kertünkbe egy napfényes szélvédett helyet. Ha eladót is találunk, a növény mellett érdeklődjünk, hogy mikor volt átültetve és milyen gondozást kapott eddig a növény, pl. tápoldat, milyen földet használtak az átültetéshez. Ha túl kicsinek találjuk a cserepet érdemes egy nagyobb edénybe átültetni, mert a citrus féléknek nagy a tápanyag igénye.

A citrusok nyáron napos meleg kertekben érzik jól magukat, hetente egyszer az öntözővízhez adjunk speciális citrus tápoldatot, és ha nagy meleg van akár naponta is öntözhetjük.

Jó kertészkedést kívánunk.

További cikkek:

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!