A spárga egy meglehetősen igényes növény, ám ha megfelelő körülmények között neveljük és gondozzuk az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségek közé fog tartozni.

A kert meleg napos részébe ültessük el egy laza jó vízáteresztő képességű tápanyag dús talajba, ám ha kertünkbe túl tömör vagy agyagos a föld építsünk magasított ágyásokat és cseréljük ki a földet homokkal kevert kerti földre. Mivel a spárga évelő növény így elég egyszer elültetni az ágyásokba a magokat, így évről évre friss spárgát szüretelhetünk kertünkből.

A magról nevelt spárga sajnos három évig várat magára, amíg szüretelni lehet, de ez a legolcsóbb módja a termesztésnek, ám ma már itthon is be lehet szerezni spárga termesztőktől elő nevelt növényt így meggyorsíthatjuk a folyamatot. Egy négytagú család számára 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget, vagy két zacskó spárga mag.


A magokat tavasszal védett helyre ültessük el egy 5 cm.-es cserépbe kettesével, majd amikor a hajtások elérik, a 3-4 ujjnyi nagyságot ültessük át őket egy 10-15 cm.-es cserépbe. Fontos a jó vízáteresztő képességű laza virágföld hogy a növény gyökere is jól tudjon fejlődni. Ebben a cserépben védett helyen neveljük és gondozzuk a spárgát, mert csak a következő évben érdemes kiültetni a szabadba.


A gyöktörzset május elején ültessük ki a szabadba a rügyes oldalával felfelé, kb. 10-15 cm mélyen a föld alá, egymástól 35-40 cm távolságra. Ültetés után jó alaposan öntözzük be a növényeket, és ne feledjük el a rendszeres gyomlálást sem. Télen takarjuk be a töveket komposzt vagy trágya takaróval, amit a spárga tavasszal fog meghálálni. Ezt a zöldség növényt akár egy cserépben is nevelhetjük a kertbe ehhez egy 35-40 cm széles cserép vagy edény a legmegfelelőbb, páfrányos levelei még díszítik is kertünket.


A gyöktörzsek elültetés után a harmadik évtől szedhetjük a spárgát, de ekkor még csak egy hónapig, mert a gyökérzete még növekedésben van, és ha túl sokat szedünk, róla meggyengül a növény. A negyedik évtől azonban már folyamatosan szedhetjük a termést tavasztól egészen június közepéig.

A 15-20 cm nagyságú sípokat érdemes leszedni a növényről, amelyeket mindig a tövénél kell levágni vagy kitörni, fogjuk meg a tövénél és kezdjük el hajlítani a föld felé. Mivel a spárga a leszedése után gyorsan megromlik, vagy azonnal fagyasszuk le vagy blansírozzuk és utána fagyasszuk.

Spárga vetőmag megvásárolható a Zöldstúdió webáruházban! Kattintson ide!

A spárga nem szereti a pangó vizet így gondoskodjunk róla, hogy a víz el tudjon szivárogni az ágyásból. Ahogy az ágyás öregszik a spárga gyökere a föld felszíne fölé emelkedik, ilyenkor töltsük fel az ágyást friss földdel vagy komposzttal.

Jó kertészkedést kíván: Jamie Oliver


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!