Annak, ha egy almafa egyáltalán, vagy csak minimális mennyiségű és nagyságú termést hoz, több oka is lehet.

Az egyik legfontosabb a tápanyag!

Akár csak a többi gyümölcsfának, az almának is szüksége van megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagra, ahhoz, hogy gyönyörű nagy almákat tudjon növeszteni. Ha a talaj ahová az almafát ültettük már kifogyott a tápanyagból, hiába is várjuk a bő termést, hiszen a fa nem tud miből táplálkozni. A másik hiba épp az ellenkezője, amikor a lelkes kertész, már az ültetésnél, és minden évben megszórja szegény fát műtrágyával, hiszen ez mégis csak tisztább munka, mint a szerves trágya. Ám a legtöbb műtrágya nitrogénben gazdag, amely a fa növekedését nagyban segíti, vagyis jó sok levél és hajtás lesz a fán, ám a növény minden energiáját erre fogja összpontosítani, nem pedig a gyümölcs érlelésére.

Fontos hogy a fa két vagy három méteres körzetében semmilyen műtrágyát ne használjunk, helyette inkább érlelt szerves trágyát adjunk a növénynek.

A második probléma a metszés.

Itt is az arany középút a helyes, hiszen a túl erős és a gyenge metszés is károsítja a fa terméshozamát. Ha túlzottan visszavágjuk a fa ágait és hajtásait, a növény minden erejét az új hajtások növesztésére fogja összpontosítani, nem pedig a termésre.

Mivel a metszés egy teljes cikket igényel, helyette segítségül hívjuk Bálint Gyuri Bácsit, aki elmeséli az almafa helyes metszését egy pár perces videóban.


A beporzás!

Azt mindenki tudja, hogy a méhek és más hasznos rovaroknak köszönhetjük a termést, mégpedig a beporzás útján, amikor is egyik növényről átszállítják a virágport a másik növényre. Vannak öntermő gyümölcsök is, de az alma nem ilyen.

Épp ezért szokták javasolni szakemberek, hogy ha gyümölcsfát ültetünk a kertbe, egy-egy fajtából ültessünk egyszerre többet, mert így biztosítva lesz a beporzás is.

Természetesen a hasznos rovarok, mint a méhek, lepkék, nem jönnek kertünkben hívó szóra, ezért ültessünk a gyümölcsfa köré minél több illatos és feltűnő színű virágot, ezek majd bevonzzák a rovarokat, valamint nagyon fontos hogy ne használjunk olyan növényvédő szert, amely elpusztítja ezeket a rovarokat.

Tehát ha az almafát rendszeres ellátjuk tápanyaggal (nem műtrágyával) rendszeres metsszük és öntözzük, valamint gondoskodunk társakról is számukra, évről évre bő termésre számíthatunk kertünkben.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!