A banán a trópusi Ázsiából származik, Kínában és Indiában is őshonos, sőt Afrika egyes részein a banán jelenti a fő táplálékot, főleg ott ahol nagy a szegénység és az éhezés.

A banán egy kb. 6-8 méteresre megnövő növény, amelynek a szára a föld alatt fejlődik, és a föld feletti részt a törzsét a levelek alkotják, amelyek így egy áltörzset alkotnak.

A banán sarjnövényekkel szaporodik, amelyek közvetlenül az anyanövény tövében fejlődnek. A növény jellegzetessége a hatalmas akár 2-3 méter hosszú levelek. A virágok a levelek hajtáscsúcsain képződnek, egy-egy virágzat akár 50-150 cm hosszú is lehet. A virágzás végén kifejlődik maga a termés a banán.


Mi itthon csak a gyümölcsbanánt ismerjük, amelyiknek a hája zöldről változik sárgává, húsa krém sárga, íze édes és lágy. A trópusi országokban a főzőbanán az egyik legelterjedtebb banánfajta, amelyik kevesebb cukrot ám több keményítőt tartalmaznak, így ezek csak főzve vagy sütve fogyaszthatók. Egyes Afrikai országokban a banánból lisztet, sőt sört is készítenek.


A banán különösen gazdag fehérjében, valamint magas az A,-C- vitamin, kálium, foszfor, kén, és magnézium tartalma. Mivel a cukor tartalma is magas, fogyókúrázók és cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.

A trópusokon a banánt még éretlen állapotban, vagyis teljesen zölden szedik le, majd ebben az állapotban még hetekig tárolják hűtőkben, mire elindul a gyümölcs hosszú útján, a világ számos országába.


Gyakran még akkor is éretlen a banán, amikor megérkezik az adott országban, így ekkor egy speciális eljárással érésgyorsító etiléngázzal kezelik. Ha a piacon mi magunk is éretlen kissé zöldes színű banánt vásárolunk, elég, ha néhány napig szobahőmérsékleten tároljuk.

A banánt fogyaszthatjuk nyersen, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát, vagy banánpürét, de süteményekbe is felhasználhatjuk.

Íme, egy remek banános recept a banánsplit!

Hozzávalók: 4 db banán, 8 gombóc vaníliafagylalt, tejszínhab, csokoládéöntet, mandulaforgács.

Készítsük elő négy tányért, amelyeket csokoládé öntettel feldíszítünk, majd egy hosszában kettévágott banánt helyezünk el rajta. Tányéronként két gombóc vaníliafagylaltot teszünk hozzá, tejszínhabbal bevonjuk, és végül mandulaforgáccsal meghintjük.

A tetejét ismét csokoládé öntettel díszítjük.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!