A szőlő egy igen kedvelt gyümölcs, amelyből sokan bort készítenek mások pedig a család gyümölcs igényeinek kielégítésére ültetik kertjükbe ezt a finom zamatos gyümölcsöt.

Aki még nem ültetett szőlőt, elsőre tavasszal vagy ősszel vásároljon pár tövet, majd ezeket ültesse a kerítés mellé.

A szőlő termését nagyban befolyásolja a környezet mivel fényigényes növényről van, szó minél naposabb világosabb helyre telepítsük kertünkbe. Víz igénye közepes így nem igényel túl sok öntözést a természetes csapadék legtöbbször elég neki, ám ha sokáig nem hullik csapadék érdemes a töveket megöntözni.

A homokos és gyengébb talajon is szépen fejlődik, de természetesen a tápanyagban gazdag humuszos talajon jobb lesz a gyümölcshozam is. Érdemes a szőlő helyét alaposan átgondolni, hiszen hosszú távra ültetjük, így csak olyan helyre ültessük ahol később sem fog zavarni, ez lehet egy kerítés mentén, vagy a garázs beálló, de alkalmas lugas kialakítására is.

Ma már számtalan fajtából válogathatunk, a legkorábban nyílótól kezdve a legkésőbbi fajtáig, íme, néhány fajta, amelyeket akár keverhetünk is ültetéskor:

Csaba gyöngye:

A legkorábban érő fajta, már július végétől szedhető, fürtje 120 g.-od, bogyói halvány sárgák, enyhén muskotály ízűek.

Nero:

Augusztus végén érő közepes termő fajta. Fürtjei közép nagyok, bogyói sötétkékek, ropogósan édesek. ez a fajta jól bírja az erősebb fagyokat is.

Cardinal:

Szeptember közepén és végén érik, erős növekedésű, fagytűrése alacsony. Fürtjei nagyok és kékes pirosak, zamatosak, tömegük eléri a 300 gr.-ot is.


Hamburgi muskotály:

Szeptember végén, október elején érik, bő termő fajta. Fagytűrő képessége alacsony, fürtjei nagyok és tömöttek. Bogyói sárgásak, vastag héjúak és lédúsak.

A szőlő telepítése előtt érdemes a talajt jó alaposan felásni, és talajtípustól függően 6-8 kg/nm trágyát beleforgatni. Ne felejtsük el a huzalos tám rendszert kiépíteni, így könnyebb lesz a szőlőt kötözni idősebb korában.

A következő évtől már metszhetjük a tőkéket, és a hajtásokat. A metszésnek tőkeformáló és a bő terméshozam a célja.

Több metszési mód is van:

Kopasz metszés: ha világos rügyeket nem hagyunk.

Rövid csapos metszés: 1-1 világos rügy

Hosszú csapos metszés: 3-5 világos rügy

Félszál vesszős metszés: 6-8 világos rügy

Szálvesszős metszés: 9-15 világos rügy marad a vesszőn.

Nagyon fontos a megfelelő munkák elvégzése a kertben, vagyis ősszel a lehullott leveleket ássuk be a talajba vagy kupacoljuk fel a tőke köré így védve a fagyoktól a növényt. Többszöri sekély kapálás, amivel kiírtjuk a gyomokat a növény mellől. A szőlőt évente kétszer érdemes némi trágyával vagy komposzttal megszórni, tavasszal és ősszel.

A szőlő szedésénél mindig érési sorrendben folyamatosan szedjük, mert a rajta hagyott szemek könnyedén rothadásnak indulnak. Szedésre a legjobb a száraz időben kerüljön sor, szedés után a fürtöket fellógatva tároljuk.

Jó kertészkedést kívánunk.

További cikkek:

{module Friss cikkek|none}