A salátákat ültethetjük erkélyre akár egy balkonládába, vagy a kertbe, a zöldség ágyásba. Nem csak szépek és dekoratívak, fodros színes leveleikkel, de a konyhában a nyári és őszi saláták fő alapanyagai, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A legtöbb kerti saláta egy fejet vagy levélrózsát hoz és karógyökérrel rendelkezik. Ha palántáról ültetjük a salátát már 8 héttel az ültetés után szedhetjük az ízletes és finom salátát, épp ezért érdemes folyamatosan más-más időpontban ültetni őket kertünkbe.

A legismertebb a fejes saláta, amelyből választhatunk tavaszi, nyári vagy őszi fajtát is, így egész évben friss saláta kerül az asztalra. A tépő vagy metélő saláta csak nyáron hajt ki, így tavasszal elsőként ültessük kertünkbe. A jégsaláta hatalmas méreteivel tűnik ki a többi saláta közül, így ezt tavasztól a nyár közepéig bármikor ültethetjük.

Nézzünk néhány saláta fajtát:

Fejes saláta:

Attraktion: Tavaszi, nyári és őszi ültetéshez is ideális fajta, kerek tömött feje van és zsenge finom levelei.

Kagraner: Sárgászöld levelű finom nyári saláta, könnyedén nevelhető.

Tépősaláta:

Lollo rossa: jól ismert jellegzetes fodros pirosas bordós levelekkel díszítő saláta, íze kellemes és pikáns, tavasszal érdemes ültetni.

Red salad bowl: pirosas levelű tépősaláta igen lassan növekszik.

Jégsaláta:

Great lakes: Zöld levelű salátafajta melyet tavasszal nyáron és ősszel is ültethetünk.

Nabucco: Közép nagyságú fejet hozó zöld saláta, nyáron és kora ősszel is ültethetjük.

A salátákat fontos hogy a szárba szökkenés előtt szedjük le, mert utána a levelek rágósak, fásak lesznek, hiszen ekkor már a virágképződés indul meg.

A salátákat ültethetjük magról kb. 1-1,5 cm mélyen vessük a magokat tavasszal április végén, május elején szabadföldbe, vagy ősszel is vethetjük őket balkonládába, cserépbe. A magok 20 fokon kb. 8-10 nap alatt kikelnek, majd ezután érdemes őket külön ültetni, egy balkonládába három tövet ültessünk le. A kertbe a sor és tőtávolság 25*25 cm legyen, az ültetésnél keverhetjük más zöldség és fűszernövényekkel is, pl. metélőhagymával, rozmaringgal.


Ha tavasszal palántáról szeretnénk ültetni a salátákat, ássunk egy kb. 10*10 cm –es gödröt, az aljára tegyünk egy marék komposztot, helyezzük el a palántát a gödörben, majd nagyon óvatosan töltsük vissza a földet ügyelve arra, hogy a gyökér ne sérüljön meg. Ezután öntözzük be a földet körülötte és 7-8 hét múlva már szedhetjük is a finom salátát.

Sajnos a saláta a meztelen csiga egyik kedvenc eledele, így ha akad a kertünkbe ebből a kártevőből, érdemes csigavédő kerítéssel védekezni, vagy szórjuk körbe a növényt fűrészporral.

A saláta egynyári zöldségféle így minden évben újra kell telepíteni kertünkbe, júniustól októberig szedhetjük a finom leveleket. A saláta kedveli a napos, de a félárnyékos helyet is, ültetés előtt a talajba forgassunk be némi komposztot, vagy jó minőségű humuszt.

Nagyon szépen mutatnak erkélyen balkonládában, más fűszernövények társaságában, de akár cserépbe is ültethetjük őket, majd a fajtákat keverve színes és dekoratív díszei lesznek a terasznak és erkélynek.

további cikkek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!